13:13 / 12.12.2020.

Autor: HRT/Hina

Milanović: Hrvatska mora biti zemlja velikih klimatskih ambicija

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iako mala, Hrvatska mora biti zemlja velikih klimatskih ambicija, napisao je predsjednik Zoran Milanović na svom profilu na Facebooku.
Iako mala, Hrvatska mora biti zemlja velikih klimatskih ambicija, napisao je predsjednik Zoran Milanović na svom profilu na Facebooku u povodu pete obljetnice potpisivanja Pariškog klimatskog sporazuma. 

"Klimatska kriza i dalje je naš najveći izazov, a poduzimanje hitnih i ambicioznih mjera jedini je jamac očuvanja zdravlja, napretka i blagostanja. Iako mala, Hrvatska mora biti zemlja velikih klimatskih ambicija uz uvjerenje kako očuvanje klime i gospodarski rast idu zajedno", objavio je hrvatski predsjednik.
Milanović je dodao da "bez obzira na izazove, treba hrabro krenuti putem" energetske tranzicije.

"U godinama koje dolaze Hrvatsku pretvorimo u predvodnicu energetske tranzicije u jugoistočnoj Europi. Klimatsku krizu smatram testom vjerodostojnosti, čovječnosti i solidarnosti koji moramo položiti jer budućnost svih je i zelena - inače je nećemo imati", zaključio je Milanović.

Pariški sporazum predstavlja okvir djelovanja za ograničavanje globalnog zatopljavanja.

Dugoročni je cilj zadržati prosječnu svjetsku temperaturu na manje od 2 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijske razine i poduzimati napore da se porast temperature ograniči na 1,5 stupnjeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!