Milanović: Hrvatska nije dovoljno napredovala u 10 godina članstva u EU

22.05.2023.

21:09

Autor: Hina/HRT/A.S.

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović je u povodu Dana Šibensko-kninske županije sudjelovao na svečanoj sjednici Županijske skupštine, a u obraćanju se osvrnuo na deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji izjavivši da RH nije dovoljno napredovala.

Na sjednici Županijske skupštine održanoj u šibenskom HNK-u, Milanović je rekao kako je došlo vrijeme da prestanemo idealizirati i idolizirati Europsku uniju.

- Moja bilanca prvih deset godina Hrvatske u EU je - bez pretjeranog oduševljenja, molim, kazao je predsjednik RH, u svom osvrtu na skoru desetu obljetnicu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Dodao je da EU nije ispunjenje svih naših ovozemaljskih, vanzemaljskih i božanskih želja, da je ono za što se hrvatski narod trebao boriti, a to je Hrvatska, ispunjeno.

Milanović je također rekao kako mehanizmi odlučivanja EU nisu demokratski, da je sustav političke odgovornosti manji nego u Hrvatskoj i da o pitanjima mira i rata odlučuju ljudi koji za to nisu birani, dok se za mišljenje naroda ne pita. 

- To su ozbiljne stvari koje se prelamaju ili se mogu prelamati u nekoj sljedećoj krizi na naše vitalne nacionalne interese i zato apeliram stalno da se u vođenju državnih poslova, materijalnih interesa, statusa svog naroda, svog naroda u BiH, ponašate uspravnije, drskije. Sebičnost je način opstanka, rekao je okupljenima na svečanoj sjednici Milanović.

- Prestanimo s iluzijama, živimo u kompliciranom i nepravednom svijetu u kojem nas se za krupne odluke ne pita, važno je da sačuvamo samopoštovanje, dodao je.

"Hrvatska najslabija po korištenju europskog novca"

Milanović je poručio da je Hrvatska previše ovisna o ključnoj stvari, a to je svjetski, europski mir. 

Ustvrdio je i kako je Hrvatska najslabija po korištenju europskog novca i kojeg trebamo iskoristiti što više.

Šibensko - kninskom županu Marku Jeliću i prisutnim predstavnicima županije Milanović je poručio da se bore za svoje interese.

- I da ovo što imate da očuvate, nadogradite, da međusobno budete tolerantni i da se tragovi rata koji još rasturaju regiju, u glavi izbrišu koliko je moguće. Jer kamo god da krenete spotaknete se i zapnete na figurativne kosture na nešto što se dogodilo '91. ili '42.. Razumijem i suosjećam sa žrtvama svih sistema, ali vrijeme je da se podvuče crta, kazao je Milanović.

Okupljenima u šibenskom HNK-u obratio se i predsjednik Županijske skupštine Stipe Petrina, rekavši da se u zadnjih godinu dana učinilo mnogo čime je zadovoljan jer su uspjeli osigurati mirnu i stabilnu vlast.

- Donijeli smo u dvije godine preko 350 podzakonskih akata, zaključaka nužnih za funkcioniranje Županije. Jesmo li dobro radili, mislim da jesmo, poručio je Petrina, dodajući da su u ocijeni kvalitete rada ipak najmjerodavniji glasači koji će svoje zadovoljstvo iskazati na izborima za dvije godine.

Župan Marko Jelić je rekao da se u županiji vidi pomak na bolje.

- Mislim da možemo, ako ćemo biti zajedno i ako ćemo raditi kako treba, doseći velike razine, kazao je Jelić, aludirajući na projekte koje Županija radi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, dodavši da moraju iskoristiti sav europski novac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!