19:54 / 05.09.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Milanović i Pahor obilježili 77. obljetnicu oslobođenja logoraša Kampora

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednici su prvi put zajedno sudjelovali na komemoraciji na Rabu. Više izaslanstava iz obje zemlje položilo je vijence za žrtve logora.
Predsjednik Republike Zoran Milanović i njegov slovenski kolega Borut Pahor na Rabu su sudjelovali u obilježavanju 77. obljetnice oslobođenja zloglasnog talijanskog fašističkog koncentracijskog logora Kampor.

Predsjednici dviju država prvi su put zajedno sudjelovali na komemoraciji na kojoj je više izaslanstava iz Slovenije i Hrvatske položilo vijence za žrtve  logora. Poruke s komemoracije jesu da se fašizam nikada ne smije ponoviti i da se to zlo ne smije hraniti diskriminacijom među ljudima. U logor u Kamporu talijanski fašisti doveli su oko 15 000 Hrvata, Slovenaca, Židova, među kojima i oko 1200 djece, ostavivši ih da umru od gladi. Točan broj umrlih u tom logoru nije poznat, govori se o oko 4000 ljudi, no pronađena su imena njih 1440. - Lako je sada reći to se više ne smije ponoviti. Ali ovo podsjeća koliko je malo potrebno u čovjeku da od vozača, portira, radnika, netko tko dobije uniformu, privid moći i oružje, pa da raspolaže drugim ljudima kao da su stvari. To se ovdje događalo, rekao je Milanović. - Generacije onih koji su doživjeli tragediju Drugog svjetskog rata odlaze, a s njima odlazi i neposredno sjećanje na moralno dno civilizacije tog vremena. Naša moralna dužnost, kao i generacija koje dolaze, jest da njegujemo njihove uspomene, poručio je Borut Pahor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!