20:31 / 22.12.2019.

Autor: D.M./HRT

Milanović: Idemo u drugi krug, a ne u rat

-

-

Foto: - / -

Bit ću pravobranitelj i bit ću vjerski zagovaratelj Ustava. I to je sve. To je moja država, ali država nisam ja, poručio je Zoran Milanović.
- Dragi prijatelji, dragi svi, hvala vam! Hvala svima koji su glasali za mene i koji nisu glasali za mene. Idemo u drugi krug, ali ne idemo u rat. Ratovi su gotovi. Idemo u civiliziranu građansku utakmicu, u kojoj neka pobijedi bolji. Vjerujem da sam taj bolji - ja, poručio je Zoran Milanović koji je u prvom krugu osvojio 29,57 posto glasova i u drugi krug ide s Kolindom Grabar-Kitarović koja je osvojila 26,65 posto. 

- U 2. krug idu Milanović i Grabar-Kitarović

- Hrvatska je dovoljno podijeljena oko nebitnih stvari oko kojih se možemo složiti samo ako razgovaramo. U ova dva tjedna koja su pred nama borit ću se da na izbore nagovorim svakoga kome je hrvatski interes u prvom planu. Da budemo dobra, solidarna zajednica građana - svih ljudi koji žive u Hrvatskoj, svih onih koji su različiti, ali jednaki. Želim zemlju jednakih, kazao je Zoran Milanović. Dodao je kako vjeruje u pobjedu. Nikakve gorčine i straha u meni nema, kazao je.

"Imate pravo na sreću i miran život"

Milanović je naglasio kako će njegov zadatak biti da se jednako obraća svima - i onima koji će ga podržati i onima "pod navodnicima drugima". U Hrvatskoj nitko ne smije biti drugi i nitko ne smije biti zapostavljen, poručio je. Ne redi se o "praznom zajedništvu", nego pristupiti svakome kao prema čovjeku i "osobi s jednakim pravima, kao prema sudionicima na zajedničkom putu hrvatskih ljudi, Hrvata i svih građana - prema sreći". "Imate pravo na sreću i na miran život", poručio je. 

"Bit ću vjerski zagovaratelj Ustava"

- Onog trena kad, uz povjerenje hrvatskih građana, budem izabran za hrvatskog predsjednika, svaka moja lojalnost prema ičemu drugom osim prema hrvatskom Ustavu prestaje. Bit ću pravobranitelj i bit ću vjerski zagovaratelj tog Ustava. I to je sve. To je moja država, ali država nisam ja, i to je vjera od koje ne odstupam. Za politiku punu sadržaja i smisla kao plemenit i uzvišen poziv, za sretnu i uspješnu Hrvatsku, živjela Hrvatska!, zaključio je svoj govor Milanović.Bernardić: Ovo je pobjeda Milanovića, SDP-a i partnera

- Ovo je pobjeda Zorana Milanovića, ovo je pobjeda SDP-a i naših partnera. Građani su definitivno na ovim izborima izabrali put kojim žele da Hrvatska krene u 2020., ocijenio je Davor Bernardić u izbornom stožeru. Istaknuo je kako je ovo put toliko nužnih promjena u Hrvatskoj. Naglasio je da nije svejedno u kakvoj ćemo zemlji živjeti, nije svejedno tko će našu zemlju predstavljati te pozvao građane da u još većem broju izađu na izbore kako "drugi ne bi odlučivali umjesto nas i krojili nam sudbinu" i kako "nas ne bi na tim izborima mogli i pokrasti".- U slučaju da Zoran Milanović postane predsjednik njegova će vanjska politika biti državotvorna. Radit će na poboljšanju odnosa sa susjedima koji su danas na najnižoj razini od Domovinskog rata. Radit će i na strateškim partnerstvima s ključnim partnerima u svijetu, kao i na dodatnim aktivnostima u EU-u i NATO-u, kazao je Joško Klisović. Bijana Borzan kaže kako je kampanja odrađena dobro, ali će trebati još puno raditi kako bi došao na preko 50 posto. Nada se da će svi građani koji nisu zadovoljni radom sadašnje predsjednice, ali i Vlade - izaći na drugi krug izbora i glasovati za promjenu. - Zadovoljan sam. Pokazalo se da je Milanović doista najkonkretniji kandidat, normalan kandidat. Očekujem da će njegova pobjeda u drugom krugu biti uvjerljiva. Nadam se da će više naših sugrađana izaći na izbore u drugom krugu i da neće dopustiti da nas Kolinda Grabar-Kitarović još 5 godina sramoti s Pantovčaka, kazao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

- Hrvatska je glasala za promjene. Građani ne žele Kolindu Grabar-Kitarović i Miroslava Škoru na čelu države. Milanović je dobio sve najveće gradove osim Osijeka i on će biti predsjednik države, poručio je Mirando Mrsić.  - Rezultati su jako dobri za nas. Jako smo zadovoljni. Ali radi se o malom uzorku. Moramo čekati  kako će se večer dalje razvijati. Mi smo od početka krenuli, da ne idemo protiv aktualne predsjednice. Milanović je poznat i odlučili smo ne napadati, nego ići svojim putem. Držali smo se onoga što se tiče ovlasti predsjednika, kazao je Ivan Račan, strateg 'iz sjene' Milanovićeve kampanje. Slična će kampanja biti i u drugom krugu, dodao je. Svejedno im je, kaže Račan, s kim bi se Milanović mogao suočiti u drugom krugu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!