09:05 / 19.02.2020.

Autor: HRT/I.Z.

"Milanović ima gard koji se može dobro iskoristiti!"

-

-

Foto: - / -

Milanovićev govor bio je vrlo sažet, dobro strukturiran i adresiran na ključne probleme hrvatskog društva.
Od ponoći teče prvi dan petogodišnjeg mandata predsjednika Zorana Milanovića. O dojmovima nakon inauguracije, ali i prvom govoru novog predsjednika te očekivanjima od njega u emisiji "U mreži Prvog" govorili su komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić i politički analitičar Ivica Relković.

O samoj inauguraciji Mamić je kazala da je atmosfera bila prekomorna i da je izvedba himne "ukrala show". Ističe da je predsjednik jedini izravno biran od građana i trebao bi tu proslavu podijeliti s građanima.

- Ne mora to biti pompozno ni pretenciozno, može i dalje biti skromno i u normalnim okvirima za Hrvatsku. Ja bih osobno bila za neku sredinu između onoga što smo gledali jučer i onoga što smo gledali proteklih inauguracija, dodaje Mamić.

Relković se ne slaže da je himna "ukrala show". Mogli bismo govoriti o manjem formatu, o nečem što je primjerenije ovlastima. Smatra da prva percepcija treba biti na predsjedniku, a ne na gostima. Naglašava da bi bilo bolje da se inauguracije održavaju u Saboru, ne zbog načina biranja, već da se pokaže da smo parlamentarna demokracija.

- U nekim zemljama imamo izravan izbor, a u parlamentu je dio svečanosti, a dio pred vojnim aparatom, ističe Relković.

O govoru Zorana Milanovića Mamić kaže da je bio vrlo sažet, dobro strukturiran i adresiran na ključne probleme hrvatskog društva.

Ističe da joj se dopao njegov način formulacije patriotizma. Dobrom porukom smatra da Milanović neće biti korektivni, nego konstruktivni faktor.

Relković napominje da Milanović svojim zastupanjem Hrvatske može braniti nacionalne interese jednako ili jače nego netko drugi.

Relković smatra da i glasači koji mu nisu dali glas Milanoviću trebaju dati priliku barem sto dana.

Mamić smatra da će se Milanoviću otvoriti velik prostor za afirmativno i konstruktivno političko djelovanje, te za pozicioniranje predsjednika u točku autoriteta koji se ne bavi dnevnom politikom.

Relković zaključuje da Zoran Milanović može biti drugačiji predsjednik te dodaje da ima "gard" koji se itekako dobro može iskoristiti u međunarodnoj politici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!