Milanović: Između korektnih odnosa mene, Plenkovića i Vlade stoji odluka ministra obrane

26.10.2021.

12:50

Autor: P.F./HRT

Predsjednik Zoran Milanović

Predsjednik Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Nakon obilježavanja 30. obljetnice dugoreške 137. brigade na kojoj je sudjelovao, predsjednik Republike Zoran Milanović odgovarao je na pitanja novinara. 

Vijeće za obranu, Vijeće za nacionalnu sigurnost

Upitan o tome hoće li, nakon što je premijer Andrej Plenković pristao na sastanak Vijeća za obranu, pristati na sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost koju je predložio premijer, predsjednik Republike Zoran Milanović je rekao da je za to. Dodao je da bi i on predložio sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost sada za kraj godine.

Milanović je istaknuo da želi sastanak Vijeća za obranu prije donošenja proračuna zbog odgovora na više pitanja iz područja funkcioniranja i financiranja Oružanih snaga, Kopnene vojske, dakle onoga što je jednako važno kao i avioni, ali ustvari važnije.

- Planiranje, novac i oprema. To je nešto za što pretpostavke mora osigurati aktualna politička vlast, izvršna vlast jer vojnici to ne mogu javno govoriti. Oni to govore meni, a ja to svakom prilikom kažem onima koji odlučuju, međutim reakcija nema. To moramo dići na jednu operativno višu razinu, rekao je Milanović.

Donosi se godišnji plan, vojska je prioritet i dobro je da je premijer tako promptno pozitivno reagirao, smatra. Na pitanje kako će izgledati taj sastanak, Milanović je rekao da neće dobro izgledati.

'Preko vojnika se ne vodi politika'

- Između korektnih i koliko-toliko normalnih odnosa između mene, Plenkovića i Vlade stoji jedna nezrela, osvetnička odluka ministra obrane da se iskali na jednom zaslužnom hrvatskom brigadiru. To se treba ukloniti, to nam ne čini dobro. Takve se stvari dok sam vrhovni zapovjednik neće događati. Ne može ministar reći da će nekoga potjerati u mirovinu zato što ga ne voli. To je rekao trojici ljudi, među njima sam i ja. I to je jedino pitanje koje nas zanima. Ja protumjerama iste ili veće snage neću uzvraćati, to se tako ne radi, rekao je Milanović.

- Pitanje svoje Počasne zaštitne bojne (PZB) ću riješiti na drugi način, vojnički, zapovjedni. Između normalnih odnosa, a trebaju nam, na jedan kamikaza način ugradio se jedan junior ministar, rekao je Milanović. Na pitanje može li i dalje surađivati, odgovorio je da je Banožić nebitan. Dodao je kako je ova situacija "refleksija odnosa u HDZ-u uz poruke koje se odašilju preko grbače vojnika". 

O vojnim helikopterima

Milanović je rekao da ga općenito "zabrinjava brzina zanavljanja i održavanja tehničkih sredstava, osobito letjelica koje su opasne".

- Nažalost, imamo sistemski problem s tim letjelicama jer dugo traju ciklusi oporavka, rekao je te dodao da je odluka o nabavi tih letjelica bila razumna u trenutku kad su se nabavljale. Prema njegovome mišljenju "sve drugo je pitanje za DORH". 

'Ja sam u vojsci vrhovni zapovjednik'


Na ponovna pitanja o Burčulu kaže da će on opet voditi Bojnu vrlo brzo, makar kao zamjenik.

- To sve treba dovesti u red Plenković i to s jednom vrlo kratkom zapovijedi. Ja sam u vojsci vrhovni zapovjednik, a ne nikakav ministar i on to treba shvatiti. Sve što zakon kaže, ne kaže ili propušta reći, postoji Ustav, ne mogu biti dva vrhovna zapovjednika. Ali Vlada upravlja novcem. Pitanje vrhovnog zapovjednika koji prema Ustavu odgovara za obranu zemlje, a nema nikakav utjecaj na novac, je zašto nema toga, toga i toga. To je uzrokovano nemarom i neplaniranjem, a za to je odgovorna politika i Ministarstvo, a ne generali i admirali, objasnio je Milanović.

Ministar, zahtjevi, rat i gloginje

Milanović je istaknuo da u vojsci vidi prije svega rad i posvećenost poslu: "
Ovo što sad nabavljamo je lijepo, veliko, skupo i želim vidjeti da naše oklopne i mehanizirane bojne i druge postrojbe imaju sustav protuzračne obrane jer su u protivnom sjedeće patke. To su sve stvari koje nisu zgodne za priopćiti nakon sjednice stranačkog predsjedništva".

- Ako si ministar i ako ti je 10 puta rečeno nešto od zapovjednika i mene, onda reagiraš. S obzirom na to da to nije u stanju ministar, a izgleda da nije u stanju ni nabaviti pisoare za vojni neboder, onda ćemo s premijerom razgovarati jer jedino on to može razriješiti, rekao je predsjednik Milanović. Dodao je kako ne smije "
nečija osobna frustracija imati nikakav utjecaj na odnose u vojsci" te da "kad čuješ da vrhovni zapovjednik nešto traži - to i napraviš".

- Ako ne, onda ideš u rat, ali tuđim gloginjama mlatiš nešto, rekao je.

Presuda za slučaj INA-MOL

Na pitanje o pravomoćnoj presudi u slučaju INA-e i MOL-a istaknuo je da ona neće pomoći odnosima dviju država, posebno dok je Orban premijer. Dodao je i da Vlada ne radi na izručenju Hernadija jer su joj važni odnosi s vlašću u Budimpešti.

- To je povijest pakosti i zlobe, to su heroji doba zlog. Tu se događalo svašta, hrvatsko pravosuđe je bilo uporno i donijelo je presudu. Orban tvrdi da je tadašnji predsjednik Uprave MOL-a nedužan kao Djevica Marija, a znamo da nije, smatra.

"Misli na sebe"

Komentirajući kako je od koronavirusa preminulo 30 osoba i u kojem smjeru treba ići s epidemiološkim mjerama, rekao je da kada je riječ o cijepljenju, kaže da uvijek treba misliti na druge, ali u ovoj situaciji treba misliti na sebe. Primijetio je da taj slogan već koriste neki novinari u motivacijskim prilozima i spotovima.

O veleposlanicima

Na pitanje o veleposlanicima, rekao je da ne zna o tome.

- Plenković bi trebao pitati Miljenića. Vrlo rado sam za dogovor, ali treba vidjeti s Miljenićem što on tu petlja. Plenković i Miljenić to koče. Ja ne odgovaram za njega, kao što on ne odgovara za Banožića. Prije mjesec i pol dana se Grlić Radman prestao javljati Miljeniću. Sad se opet javio, ali Miljenić nešto prtlja. Moram ići, rekao je završno predsjednik Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!