10:37 / 14.11.2020.

Autor: P.F./HRT

Milanović: Kolonu sjećanja u Vukovaru čine ljudi, a ne političke elite

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dvostruka pravila, očito politički uvjetovana, prema kojima se u gradu Vukovaru iznimno dopušta okupljanje velikog broja ljudi, kakvo je zabranjeno širom RH, neodgovorna su i prema Vukovaru i prema građanima, navodi se.
Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u volonterskoj kampanji pošumljavanja požarišta u Dalmaciji, na području splitskog naselja Gornje Sitno. Tom je prilikom kritizirao odluku da se održi Kolona sjećanja u Vukovaru. Kolona ima istinski značaj samo ako je čine ljudi, a ne političke elite, poručio je Milanović.


- Način da se tamo daje pravo za nekoliko stotina odabranih ljudi, eliti, to je prijetvorno, to nije iskreno i taj događaj nema smisla bez svih građana koji osjećaju potrebu doći, izjavio je Milanović.

- S obzirom da ove godine nije moguće da u Vukovar dođu svi koji to žele, to je sve skupa jedna travestija, ocijenio je predsjednik te istaknuo kako on osobno neće propustiti priliku odati počast ljudima koji su stvorili Hrvatsku.

Upitan za komunikaciju s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji ga je jučer usporedio sa saborskom zastupnicom Domovinskog pokreta Karolinom Vidović Krišto, odgovorio je da je premijer Andrej Plenković "čovjek koji ne bira sredstva" te da je sve dopušteno "u obrani digniteta javne komunikacije". 

Ponovio je da ga je premijer nazvao osobom odgovornom za teroristički napad.

- Moje izjave, izvan konteksta, prije četiri godine, povezao je sa suludim napadom na zgradu Vlade i policajce. Čovjeku koji je u stanju to izreći, čovjeku koji vodi hrvatsku Vladu, može se reći bilo što, rekao je Milanović.

Na temu Vukovara i Kolone sjećanja iz Ureda predsjednika stiglo je i priopćenje. 

Predsjednik Republike smatra kako obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga kolonom sjećanja u gradu Vukovaru ima istinski značaj samo ako je otvoreno za sve građane koji žele iskazati svoje poštovanje i zahvalnost poginulima i nestalima u Vukovaru, a ne samo za odabrane i političke elite, priopćeno je.

- Kolonu sjećanja u Vukovaru čine ljudi, a ne političke elite. U postojećoj situaciji, zbog pandemije izazvane koronavirusom, dolazak velikog broja ljudi u kolonu sjećanja u Vukovar može biti opasan za njihovo zdravlje i uzrokovati daljnje širenje pandemije. Dvostruka pravila, očito politički uvjetovana, prema kojima se u gradu Vukovaru iznimno dopušta okupljanje velikog broja ljudi, kakvo je zabranjeno širom Hrvatske, neodgovorna su i prema Vukovaru i prema građanima, navodi se u priopćenju.

- Počast žrtvi Vukovara u ovoj se situaciji može i mora odati na dostojanstven način, bez političkih kalkulacija, dvostrukih pravila i ugrožavanja zdravlja građana. Predsjednik Republike odat će poštovanje žrtvi Vukovara na način primjeren situaciji, stoji na kraju priopćenja iz Ureda predsjednika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!