Milanović: Ministar obrane ponaša se kao kriminalac

14.11.2021.

14:54

Autor: T.D./HRT/Hina

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je da i dalje neće tražiti od ministra obrane Marija Banožića odobrenje za angažiranje vojske ocijenivši da se ministar "ponaša kao kriminalac".


Milanović je ponovio da će o Banožiću razgovarati isključivo s premijerom Andrejom Plenkovićem te da će se odnosi normalizirati tek kada se Banožić makne, a brigadir Elvis Burčul vrati u sustav, poručio je sa Šolte, gdje je sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice obrane Splita.

- Ministar se ponaša kao kriminalac, to je njegova moć. Tamo gdje je novac, tamo su HDZ-ovci, rekao je Milanović ponovivši da je angažiranje topovnjače za prijevoz biskupa kazneno djelo te da zbog odluke ministra mornari u njegovoj pratnji neće dobiti dnevnicu.

Ustvrdio je da je Zakon o obrani promijenjen 2018. godine jednog ponedjeljka ili petka, preko noći. Do tada je predsjednik RH, vrhovni zapovjednik, slao u inozemstvo male kontingente.

- HDZ je preko noći isključivu ovlast slanja vojske u inozemstvo dodijelio nekakvom ministru. Predsjednika se potpuno isključuje, kazao je Milanović koji smatra da je takav zakon protuustavan. Prvi sljedeći put neću se uopće obazirati na tu protuustavnu sabotažu, da ja moram tražiti nekakvog ministra da tri vojnika sa sabljom izađu van, poručio je Milanović nazvavši premijera i ministra koji oko toga rade probleme "hodajućim incidentima".

COVID potvrde - ponašajte se kako vas je volja

U vezi s uvođenjem COVID potvrda Milanović je pak preporučio građanima da se ponašaju kako ih je volja.

- Ja ću se ponijeti prema tome kako me bude volja jer od nedavno radim kako me bude volja i to preporučujem svim građanima. Do prije nekog vremena sam govorio slušajte te mandate pa koliko god bili glupi, nelogični. Cijepite se, ali ovo je sada najobičniji teror i nema nikakvog smisla, kazao je i ponovno pozvao građane na cijepljenje.

Pita se koji je smisao cijele priče jer cijepljeni mogu širiti zarazu, a oni koji su preboljeli COVID mogu dobiti samo blaži oblik bolesti.

- Od čega vas ja zapravo štitim, upitao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!