18:50 / 09.05.2020.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/B.A./HRT

Milanović: Mislim da će nakon ovoga svijet i Europa biti još otvoreniji

-

-

Foto: - / -

Na mjestu gdje se znanost pretvara u suvremenu tehnologiju predsjednik Milanović razgovarao je sa znanstvenicima iz inozemstva
U povodu obilježavanja Dana Europe predsjednik Zoran Milanović posjetio je Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Obišao je Laboratorij za sustave obnovljivih izvora energije te nazočio prezentaciji izložbe robota. Putem videoveze razgovarao je sa znanstvenicima iz Švedske, Njemačke i Norveške.

Na mjestu gdje se znanost pretvara u suvremenu tehnologiju predsjednik Milanović razgovarao je sa znanstvenicima iz inozemstva. Sve to u povodu Dana Europe, čije društvo i gospodarstvo zbog koronavirusa očekuju izazovna vremena.

- Sve je to nešto što je zadnjih tjedana malo protreseno, ali vratit će se. Mislim da će nakon ovoga, možda griješim, ali mislim da će svijet i Europa biti još otvoreniji, poručio je Milanović.

No teme su s Europe ubrzo prešle na domaći politički teren. Tako se nastavila i priča o odlasku predsjednika iz Okučana i reakciji premijera na taj čin.

- Neću prelaziti preko stvari koje je čak i premijer, s tri dana zakašnjenja jučer, u svom istinitom obraćanju, kontinuirano istinitom, nazvao provokacijom. Dakle, on je rekao da je u Okučanima bila provokacija, kaže Milanović.

Predsjednik poručuje da je, uoči parlamentarnih izbora, u svojim dosadašnjim javnim istupima zadržao političku neutralnost.

- Ja sam totalno neutralan. Ali baš totalno neutralan. Evo, sad sam saznao da je formirana nekakva lijeva koalicija. Ja se mogu čuti s nekim ljudima manje ili više. Čujem se i s premijerom, čujem se s nekim ljudima iz oporbe. Ljudi imaju očekivanja, ali ta očekivanja će se razbiti kao valovi o stijene, rekao je Milanović.


Na novinarsko pitanje hoće li sudjelovati u komemoraciji za žrtve Bleiburga, predsjednik odgovara da će vijenac položiti na drugom mjestu.

- Ja ću otići u Tezno, tamo je dokumentirano ubijeno i u rupe bagerima zatrpano više tisuća, ali ne 200 tisuća, kao što ni u Jasenovcu nije ubijeno 700 tisuća ljudi, rekao je Milanović.

- I u vlastitoj obitelji sam imao takav slučaj, gdje je moj, praktički, djed završio tako da su mu nabacili uniformu tri mjeseca prije rata i morao je u zatvor. Nikad nismo govorili o Križnom putu, bio je u Staroj Gradišci. To nije Križni put. Nakon toga je izašao van, dodao je.

Sve to se moglo čuti na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, koji se može pohvaliti uspjesima mladih znanstvenika i povlačenjem europskog novca za znanost.

- Pokušali smo i danas kroz posjet predsjednika nametnuti tu temu, međutim, vrlo brzo je skrenulo u pitanje politike, izbora i Bleiburga. Nažalost, to su, izgleda, teme koje zanimaju većinu ljudi, rekao je prof. dr. sc. Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Te bi teme mogle dominirati i idućih dana.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!