13:13 / 07.02.2021.

Autor: HRT

Milanović na Facebooku prozvao udrugu B.A.B.E.

Milanović na Facebooku prozvao udrugu B.A.B.E

Milanović na Facebooku prozvao udrugu B.A.B.E

Foto: Edina Zuko/Facebook / PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović u nedjelju se očitovao na prozivanja iz udruge B.A.B.E. zbog njegovih izjava o seksualnom zlostavljanju glumica, poručujući kako on stoji iza svojih riječi te da društvu ne trebaju udruge koje ne dopuštaju drukčije razmišljanje.


"Rekao sam i stojim kod toga da imamo problem o kojemu treba govoriti i treba potaknuti žene žrtve spolnog uznemiravanja da prokažu svakog, a pogotovo nasilnika koji to čini s pozicije moći svake vrste. Ono što nam ne treba su dogme udruga koje ne dopuštaju ni razmišljanje, a kamoli razgovor, drugačije od njihovog", napisao je Milanović na Facebooku.

Naime, Milanović je u petak u Petrinji, odgovarajući na pitanja novinara o optužbama za seksualno zlostavljanje na fakultetima i javnoj televiziji, rekao kako je to nešto što uništava kvalitetu života i kako se s time moramo stalno boriti.

Ali rekao je i da "kada o tome zapomažu holivudske glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara" to baš ne vidi kao nešto čime bi se trebao zanimati, no problem je kada to rade žene koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice u akademiji jer se zna kako se u tim sustavima napreduje.

"Nije isto ako je netko razmažena zvijezda pa se nakon 30 godina sjetio nekih stvari nakon što mu je bankovni račun prsnuo kao jodna voda u Sisku ili to radi i govori neka žena ili djevojka koja pokušava probiti svoj put do svoje sretne zvijezde po istim pravilima kao i muškarci, a to ne može zato što je nekakav, da ne kažem što, kinji i maltretira godinama", rekao je tada Milanović.

B.A.B.E. su sinoć navele kako on nije educiran da bi donosio sud o tome kakva bi trebala biti žrtva nasilja, siromašna ili bogata, jer žrtva nasilja je žrtva nasilja i nije to tražila. Smatraju da Milanović takvom izjavom o holivudskim glumicama ponižava žrtve te traže ispriku.

Milanović je pak u nedjelju odgovorio na ta prozivanja te istaknuo kako su najoštrije osude zbog toga što ima stav i usudi ga se javno izreći, pa i objasniti, ovaj put stigle od udruge "glupog i neduhovitog akronima".

"Poput zaboravljivih holivudskih glumica, koje one sada brane od mene, predstavnice te udruge zaboraviše kako sam uvijek spreman reći ono u što sam uvjeren. I kako u skoro već dvadesetak godina javnog djelovanja provodim ono o čemu oni uglavnom samo galame", ocijenio je.

"Ne ono što je dnevnopolitički isplativo i što po tzv. anketama 'misli većina'. Pogotovo ne educirajući se na kratkom valu njihove prigodne buke koja njima jamči naslovnice, a žrtvama spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj ili ne donosi ništa ili ponekad šteti", dodao je predsjednik.

"Ne znam kakvu to laboratorijsku 'edukaciju' treba proći da bi se, valjda bez razmišljanja, pljeskalo svemu što B.A.B.E. kažu, ali znam da njihove holivudske (re)akcije neće riješiti problem spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj", poručio je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!