Milanović na HVU: Lojalni partneri i saveznici – da, ali ničiji vazali i ničiji podanici

20.12.2022.

12:33

Autor: M.M./HRT

Zoran Milanović sudjelovao na obilježavanju 31. obljetnice HVU Dr. Franjo Tuđman

Zoran Milanović sudjelovao na obilježavanju 31. obljetnice HVU Dr. Franjo Tuđman

Foto: Robert Anic / Pixsell

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 31. obljetnice Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" na kojoj je, u prigodnom obraćanju, poručio i pozvao na stalno prilagođavanje novim uvjetima, novonastaloj situaciji, novim zahtjevima i okolnostima.

Kao formulu opstanka i napretka malih nacija i malih naroda predsjednik Milanović istaknuo je oportunizam i prilagodljivost, ali prilagođavanje okolnostima bez cinizma i pokvarenosti.

- Bez oportunizma, netko bi rekao i sebičnosti, bez prilagodljivosti okolnostima koje nastaju ritmom događaja i odluka na koje nemamo utjecaja, prijetimo sami sebi da 'odletimo kao guske u maglu', poručio je Predsjednik dodavši kako se naposljetku samo nas tiču odluke koje donosimo.

- Do ove zemlje stalo je samo nama. Ni prema kome sa zlobom i pakošću, prema svima s dobrom voljom, ali prije svega i uvijek imajući pred očima hrvatski interes u okolnostima koje su nastale mimo naše volje i potpuno izvan naše kontrole. Lojalni partneri i saveznici – da! Međutim, ničiji vazali  i ničiji podanici, to nitko među nama ne želi. To je moj izbor i takvu zemlju vidim, rekao je hrvatski Predsjednik.

- Zadatak svakog državnika je, prije svega, ne da zna ili da umišlja što njegova zemlja može i koje su granice i na što je sve sposobna, nego da zna koje su granice njezinih mogućnosti i dokle može voditi svoje resurse, svoj narod, svoje građane. Dakle, ne umišljati što možeš nego biti svjestan onoga što ne možeš, zaključio je predsjednik Milanović te svima na HVU-u čestitao Božić i novu 2023. godinu.

Povodom obilježavanja Dana Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman", Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti Odluke o odlikovanju, promicanjima i pohvalama.

Redom bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju, odlikovan je brigadir Miro Čolić. Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru, odlikovani su časnički namjesnik Vlado Derdić i časnički namjesnik Slobodan Sambol.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su časnički namjesnik Damir Bakunić i časnički namjesnik Miroslav Raštegorac.

U čin kapetanice bojnog broda/brigadira promaknuti su kapetanica fregate Darija Jurko i pukovnik Tomislav Vacenovski. U čin bojnice promaknuta je satnica Rebeka Krušelj. U čin satnika promaknut je natporučnik Igor Turk. U čin natporučnika promaknuti su poručnici Danijel Ević, Nikolina Sertić i Ivan Šarec.

Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom vrhovnog zapovjednika pohvaljena je brigadirka Valentina Ključarić.

Uz Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske bili su i odlikovanima, promaknutima i pohvaljenima čestitali načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj i zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Blaž Beretin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!