Milanović na Malti o Schengenu, eurozoni i jugoistoku Europe

09.07.2022.

11:57

Autor: Hina/HRT/V.G.

Predsjednik Milanović sa suprugom

Predsjednik Milanović sa suprugom

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović idući tjedan odlazi u dvodnevni uzvratni državni posjet Malti, a s kolegom Georgeom Vellom razgovarat će o podršci za ulazak Hrvatske u Schengen, malteškim iskustvima s eurom, stanju na jugoistoku Europe i aktualnoj sigurnosnoj i ekonomskoj krizi, priopćio je Ured predsjednika. 

Milanović na Maltu putuje sa suprugom Sanjom Musić Milanović. Državni posjet počinje u ponedjeljak susretom s predsjednikom Malte Georgeom Vellom.

Nakon svečanog dočeka na Trgu svetog Jure u Valletti dvojica predsjednika održat će sastanak u četiri oka, a zatim slijede bilateralni razgovori službenih izaslanstava Hrvatske i Malte.

Milanović će se sastati s predsjednikom Zastupničkog doma Malte Anluom Farrugiom, premijerom Robertom Abelom i šefom opozicije Bernardom Grechom.

Vella je bio u državnom posjetu Hrvatskoj u listopadu, a Milanović na Vellin poziv odlazi u uzvratni posjet.

Hrvatska i Malta imaju odlične bilateralne odnose, bez otvorenih pitanja, što su dvojica predsjednika potvrdila i u Zagrebu.

Očekuje se da će hrvatski predsjednik na Malti s domaćinom razgovarati o daljnjem jačanju bilateralnih odnosa, za što postoji potencijal u brojnim područjima i zbog činjenice da obje zemlje, članice Europske unije, pripadaju sredozemnoj regiji, navodi se u priopćenju.

Milanović i Vella razgovarat će o podršci Malte za ulazak Hrvatske u schengensku zonu, malteškim iskustvima s eurom s obzirom na to da Hrvatska uskoro postaje članica eurozone te o situaciji u jugoistočnoj Europi i europskoj perspektivi tog područja, ističe se u priopćenju.

Jedna od tema sastanaka bit će i aktualna sigurnosna i ekonomska kriza izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!