Predsjednik Milanović: SUVAG je velika hrvatska priča

10:30 / 03.12.2021.

Autor: V.G./HRT

Zoran Milanović na obilježavanju 60. obljetnice rada Poliklinike SUVAG

Zoran Milanović na obilježavanju 60. obljetnice rada Poliklinike SUVAG

Foto: HRT / IMS

Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG je velika hrvatska priča u koju je utkano puno entuzijazma i ljubavi prema tom poslu, istaknuo je predsjednik Republike Zoran Milanović u petak na svečanom obilježavanju 60. obljetnice njezina rada i djelovanja. 

Predsjednik Republike Milanović tom je prilikom ispričao i osobno iskustvo koje je imao sa Suvagom.


- Susreo sam se sa Suvagom kroz slučaj svog starijeg sina i to dok još nisam bio javna osoba. Dakle, kao običan korisnik usluga, tamo negdje 2002., 2003. On je bio predškolska dob. Imao je nekakvu manju govornu manu, nešto nije mogao izgovoriti, do te mjere da se više ni ne sjećam što je bilo, nije bilo ništa veliko. Međutim moja supruga, "vigilant" kao i uvijek, je inzistirala da se ide u Suvag, gdje sam ga ja vodio. Kažem, ne mogu se niti sjetiti koje to slovo nije mogao izgovoriti mislim da nije "R". Dakle moj susret sa Suvagom je bio kratak, ali temeljit, i vidiš da imaš posla s jednom svjetskom ustanovom, ispričao je.

Pojedinci su, komentirao je također, stvarali velike stvari i izazivali ratove i  katastrofe, "mnoge katastrofe se bez konkretnih pojedinaca vjerojatno nikada ne bi dogodile".

- Ova dobra stvar se nikad ne bi dogodila bez akademika Guberine. To je naprosto izum i malo je takvih izuma koji nas obilježavaju, zaključio je.

- SUVAG je, u stvari, rezultat genija i angažmana jednog čovjeka, rekao je Milanović.

U Zagrebu, kada govorimo o zdravstvu, medicini i ljudskom zdravlju, to je još Andrija Štampar i tvorac antibiotika Sumamed, rekao je.

Istaknuo je kako je Poliklinika SUVAG jedna velika priča u koju je utkano puno entuzijazma, ljubavi i fokusa.

- Koncentriranost na posao, afinitet i ljubav prema tom poslu ovdje očito postoji i zato još jednom svaka vam čast, poručio im je Predsjednik, dodavši: "Kako smo živjeli vani dovoljno dugo da se suočimo i s prednostima i nedostacima zdravstvenih sustava u najbogatijim europskim državama, možda često podcjenjujemo sami sebe, ali opet, takvih sustava i takvih ustanova kao što je SUVAG ima jako malo".

Svečano obilježavanje 60. obljetnice SUVAG-a održano je u Staroj gradskoj vijećnici na Međunarodni dan osoba s invaliditetom pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Zorana Milanovića te pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

O važnosti SUVAG-a govorili su i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić te ravnateljica Poliklinike SUVAG Katarina Pavičić Dokoza.

Svečanosti su nazočile i supruga i kći pokojnog akademika Petra Guberine.

U okviru svečanog obilježavanja, promovirana je knjiga znanstveno-stručnog sadržaja, a predstavljena je i video razglednica SUVAG-a koja obuhvaća kratki pregled djelatnosti i kompilaciju pojedinih scena iz različitih dječjih predstava.

Ravnateljica SUVAG-a Katarina Pavičić Dokoza istaknula je da bez ikakve lažne skromnosti može reći da su najveća rehabilitacijska kuća u svijetu te poručila kako ih puno posla još čeka. Naglasila je kako je govorno-jezična patologija u velikom porastu, usluge SUVAG-a su itekako potrebne njihovim korisnicima, a nažalost logopeda nema dovoljno. Pavičić Dokoza kaže kako će im biti potrebno i proširenje prostora, planiraju uz pomoć EU fondova i Grada Zagreba dići još jedan kat na svojoj zgradi.

Poliklinika SUVAG osnovana je 1961. kao ustanova za rehabilitaciju i edukaciju osoba oštećena sluha i govora po verbotonalnoj metodi akademika Petra Guberine, njenog utemeljitelja.

Do 1994. djeluje pod nazivom Centar SUVAG za rehabilitaciju slušanja i govora, a 1994. postaje vlasništvo Grada Zagreba i od tada djeluje pod nazivom Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG. Danas djeluje kao jedinstvena zdravstvena ustanova na prostoru Republike Hrvatske u kojoj se provodi dijagnostika svih poremećaja vezanih uz govorno-jezični i komunikacijski razvoj kao i oštećenja sluha, rehabilitacija slušanja i govora, odgoj i obrazovanje djece oštećena sluha i/ili govora, uče strani jezici, rade znanstveno-istraživački projekti i obrazuju verbotonalni stručnjaci u Hrvatskoj i inozemstvu.

Programima dijagnostike i rehabilitacije obuhvaćeno je dnevno više od 1000 osoba. Više od 80 posto pacijenata su djeca s jezično-govornim i komunikacijskim poremećajima te oštećenjem sluha. U SUVAG-u dnevno, u sklopu kompleksne rehabilitacije, boravi oko 500 djece predškolske i školske dobi koja, uz rehabilitaciju slušanja i /ili govora, usvajaju i odgovarajuće odgojno-obrazovne sadržaje kako bi se pripremili za uključivanje u redovni sustav odgoja i obrazovanja.

U početcima djelovanja SUVAG-a bilo je 28 djelatnika, a danas ih je 307.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!