13:20 / 22.03.2022.

Autor: HRT/Hina

Milanović na obilježavanju godišnjice GOMBR-e: Jedini pravi zadatak obrana Domovine

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Predsjednik države Zoran Milanović izjavio je da cijenu rata u Ukrajini plaćaju najslabiji i najsiromašniji te istodobno podsjetio da nije bilo podrške iz svijeta kada je Hrvatska prolazila kroz svoju "kalvariju". Izjavio je to sudjelujući u Vinkovcima na obilježavanju 15. obljetnice ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Obraćajući se "Slavonskim sokolovima", predsjednik Milanović osvrnuo se na rat u Ukrajini i pritom podsjetio na Domovinski rat.


- Rat bjesni u Ukrajini, jedna velika zemlja napala je drugu manju zemlju. I kako to često biva u povijesti, slabo se uči, a cijenu plaćaju oni najslabiji i najsiromašniji, rekao je Milanović vojnicima i upozorio na izostanak potpore iz svijeta kada je Hrvatska bila napadnuta.

- Kada je Hrvatska prolazila kroz svoju kalvariju i užas, podrške iz svijeta nije bilo, osim međunarodnog priznanja koje je došlo kasno. Oružja još manje. Sve što su vaši prethodnici ostvarili, ostvarili su potpuno sami, bez ičije pomoći i uz opstrukcije, rekao je Milanović.

Istaknuo je da je Hrvatska godinama dokazivala da je "naš put bio težak, s greškama, krvav, ali prije svega pošten, pravedan, opravdan i s ciljem koji podržava ogromna većina hrvatskog naroda".

Za vojništvo i vojnički poziv je rekao da je prije svega poziv, način života kao malo profesija. Mnoge profesije su, nastavio je, način da se zaradi za život i plate računi, ali vojništvo je nešto drugo.

. Domovina, Republika Hrvatska je iznad svega toga. Tu smo da je, u slučaju da bude potrebe, zajednički branimo (...) budite uvijek svjesni da je vaš prvi i glavni zadatak obrana hrvatske domovine, poručio je vrhovni zapovjednik vojnicima.

Podsjetio je vojnike da su ono što nam je najsvetije stekli njihovi prethodnici, od kojih su neki među njima.

- Nisu to dobili na tomboli, nitko im to nije isporučio s mašnom. To je nešto što je u Europi u proteklih 30 godina prošla rijetko koja nacija (...) u stvari niti jedna nacija osim naše, rekao je Milanović.

Vojnicima je poručio da čuvaju i odgovaraju svojom čašću za ono što su ljudi prije njih ostavili, a mnogi, kao i stotine njihovih suboraca, danas nisu među nama.

Obraćanje vojnicima završio je pozdravom "živjeli do sljedeće obljetnice i domovini vjerni".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!