Milanović na Festi svetog Vlaha: Dubrovačku književnost i kulturu nemoguće oteti

02.02.2022.

07:37

Autor: M.Š./P.F./HRT

Nikola Dobroslavić, Zoran Milanović i Mato Franković

Nikola Dobroslavić, Zoran Milanović i Mato Franković

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

U Dubrovniku je sve spremno za 1050. Festu svetoga Vlaha, zaštitnika grada. Održana je svečana sjednica Gradskog vijeća, a sutra - na sam blagdan - održat će se tradicionalna misa i procesija. Na otvorenje Feste i svečanu sjednicu došao je predsjednik Republike Zoran Milanović te je održao i prigodni govor u kojem se osvrnuo na srpsko svojatanje dubrovačke kulturne baštine.

Galerija
Nina Obuljen Koržinek i Dubravka Šuica, Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i predsjednik Zoran Milanović, Foto: Grgo Jelavic/PIXSELLNikola Dobroslavić, Zoran Milanović i Mato Franković, Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

- U kazalištu Marina Držića održana je svečana sjednica Gradskog vijeća te su dodijeljene nagrade ovogodišnjim laureatima - doktorici Ljiljani Betici Radić, Kvartetu Sorkočević, a redatelju Ivici Kunčeviću Nagrada za životno djelo. Svečanost otvorenja Feste bit će poslijepodne, na njoj će također biti predsjednik Zoran Milanović, izvijestila je u podnevnom Dnevniku Ivana Brailo Drnas.  

- Ti sveče naš, svake godine molili te mi ili ne molili, rastapaš dubrovačko smrznuto srce u gradu od kamena, zapisao je Ivo Vojnović. Možda se u ovim riječima krije sama srž slavljenja same Feste. Istovremeno crkvena i svjetovna, Festa rastapa dubrovačko srce, a štovanje svetog Vlaha naša je snažna tradicijska, identifikacijska odrednica, autentično dubrovačka, rekao je na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Mato Franković

U govoru je istaknuo kako je grad uspješno prebrodio drugu pandemijsku godinu.

- Održali smo stabilnost javnih financija, osigurali sredstva za socijalni program i mjere, pomogli potrebitima, ali i gospodarstvenicima. Sva su gradska društva stabilna, a osigurali smo iz sredstava EU-a izvođenje kapitalnih projekata i tijekom pandemije. Više od 40 projekata pripremljenih za financiranje nacionalnim i europskim sredstvima bit će okosnica nastavka investicijskog zamaha, rekao je Franković.

Dodao je da je u 2021. pokrenuto gospodarstvo i porastao optimizam, a sezona se nije dogodila, nego je rezultat predanog rada brojnih dionika.

- Turizam nam se više ne događa, već se njime upravlja odgovorno i održivo. Usto, u središte pozornosti vraćeno je služenje interesima građana i odgovoran rad za javno dobro. Nećemo ustuknuti pred prijetnjama onih koji ne vole ovaj grad i žele mu propast na osobnu korist, poručio je Franković.

U povodu blagdana svetog Vlaha i Dana Grada na svečanoj sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća predsjednik Zoran Milanović izjavio je da u Srbiji prema dubrovačkoj književnosti vlada konstanta kulturnog prisvajanja šleperskog tipa.

Predsjednik Milanović istaknuo je da je dubrovačku književnost i kulturu nemoguće oteti.

- Na sigurnom smo. Budimo ponosni što netko to želi, a da ne može. Poistovjećenje Srba s dubrovačkom književnosti i povijesti je nikakvo. Neka žive u iluziji. Mi ne pokušavamo aproprirati Stefana Lazarevića ili Stevana Dečanskog. Budite i hladni, pomalo i oholi, poručio je Dubrovčanima predsjednik Milanović.

Također je rekao da mnogi Hrvati identitetom potječu iz BiH, gdje se događa ono što nije dobro niti vodi prema dobrom.

- Hrvatski politički narod treba našu podršku i solidarnost. Godinama smo slušali tuđe prijekore, ultimatume, želje i pozdrave, a mi smo strpljivo i krotko radili svoj posao. A sad, potpuno svjesni tko smo, imamo pravo civilizirano postaviti zahtjeve i iskazati stav. Onaj tko na to nije spreman, ne koristi državu kako je treba koristiti, poručio je Milanović.

Hrvatski predsjednik je rekao i kako u krizi treba biti odgovoran i polako gledati prema kraju te poželio uspjeh u korištenju sredstava Europske unije, a sve ostalo tema je za stalnu raspravu i oprez.

- Europske su vrijednosti od Portugala do Estonije slične, ali i različite. U toj različitosti možemo osigurati pristojan građanski život. Dobro je da su ideološke razlike u Hrvatskoj možda i manje nego što su ikada bile. Zato od vlasti očekujem da se svojim i zajedničkim upravlja pošteno, a da se novac ne koristi za vlastite interese, da se bude strog prema sebi i prostoru kojim se upravlja, rekao je Milanović.

Obuljen Koržinek: Dubrovački pisci su stupovi hrvatskog kanona

Izaslanica premijera i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je kako je Vlada kroz vrijeme velike krize pomogla i jugu Hrvatske prebroditi teško razdoblje, kroz potpore za zapošljavanje do sufinanciranja infrastrukturnih projekata.

- Hrvatska se još uvijek bori s pandemijom i ne smijemo zaboraviti koliko je važna odgovornost svakog pojedinca. Ta svijest o doprinosu pojedinca zajednici možda je baš u ovom gradu veća nego igdje, rekla je Obuljen Koržinek.

Istaknula je kako su se Dubrovnik i dubrovačka kulturna baština nedavno našli na meti srpskih prisvajača i otimača, istih onih koji su prije 30 godina Dubrovnik zasipali granatama.

- Vlada RH znat će zaštititi hrvatske interese, kao i svaki građanin Dubrovnika. Dubrovačka književnost renesanse i baroka zauzima posebno mjesto u hrvatskoj kulturi. Dubrovački pisci su stupovi hrvatskog kanona, a idiom dubrovačke književnosti bio je jedan od krunskih argumenata u jezičnoj standardizaciji, kao i uzor hrvatskim preporoditeljima i kreatorima nacionalne ideje. To znamo svi mi, a znaju i prisvajači, rekla je Obuljen Koržinek.

Govore su održali i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branka Bačića te dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Među uzvanicima na svečanoj sjednici bili su i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak, državni tajnici i saborski zastupnici, kao i dubrovački biskup mons. Roko Glasnović te brojni drugi.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković

Foto: HTV / HRT

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković nakon svečane sjednice u izjavi novinarima rekao je kako s velikim optimizmom dočekuje Festu sv. Vlaha, posebno se osvrćući na nadolazeću, turističku sezonu.

- Grad Dubrovnik uistinu ima razloga biti optimističan. Brojne aviokompanije najavile su letove što znači veći broj gostiju. I epidemija jenjava na krajnjem jugu Hrvatske što je također dobro. Brojni projekti su ostvareni u prošlog godini, očekujemo ove godine maksimalno korištenje europskih sredstava, realizaciju životno bitnih projekata za nađe sugrađane i vjerujem da ćemo uspjeti u našim naumima, rekao je.

- Razgovarao sam s predsjednikom i o pokušaju svojatanja Srbije prema dubrovačkim književnicima, znanstvenicima, poput Ruđera Boškovića i Marina Držića. Istaknuli smo ozbiljnost tih svojatanja. Kad druga država svojata u svoj zakon kulturno dobro druge države to predstavlja ozbiljnu ugrozu, o čemu se i predsjednik referirao na sjednici Gradskog vijeća. Upoznao sam ga i s činjenicom da smo 2 godine funkcionirali u otežanim uvjetima, znatno smanjenih prihoda, ali i da smo pomogli svim sugrađanima u okviru financijskih mogućnosti kako je grad Dubrovnik to mogao napraviti, istaknuo je Franković.

- Predsjednik je na kraju pozdravio iz hrvatskog Dubrovnika jasno ističući kako je pokušaj svojatanja tuđeg nešto što je tužno, a nikako na čast Srbije, dodao je Franković.

Gradonačelnik je rekao i kako vjeruje da izlaze iz "mršavih" godina te da će se gradski proračun dobro puniti. Na pitanje o snimanju filmova u Dubrovniku rekao je kako zasad ima sedam najava za snimanje filmova na području grada ove godine te kako je to golema reklama za promociju Dubrovnika i Hrvatske.

Festa počinje na Kandeloru

Festa svetog Vlada tradicionalno počinje na Kandeloru, to jest na Svijećnicu, a što je danas i to pred zbornom crkvom sv. Vlaha.

Nakon čitanja drevnoga Lausa, prinosa darova trznica, podizanja svečeva barjaka uz himnu te puštanja golubica, bit će moguće primiti blagoslov grla (grličanje) uz poštovanje epidemioloških mjera.

Na svečanoj molitvi večernje u katedrali Gospe Velike u 17.30 sati bit će izložene svečeve relikvije.

Nakon liturgije večernje, slijedi tradicionalni koncert Katedralnog zbora. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!