18:52 / 10.08.2019.

Autor: T.V./HRT

Milanović: Na predsjednici je da odluči, Ustavni sud je za druge stvari

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Maraton lađa nisu propustili ni brojni političari. Evo što su rekli odgovarajući na novinarsko pitanje o Mostovu zahtjevu za opoziv ministra Kujundžića te njihovu pozivu predsjednici Republike da sazove izvanrednu sjednicu Sabora.
Maraton lađa nisu propustili ni brojni političari. Evo što su rekli odgovarajući na novinarsko pitanje o Mostovu zahtjevu za opoziv ministra Kujundžića te njihovu pozivu predsjednici Republike da sazove izvanrednu sjednicu Sabora.

Kandidat za predsjednika Republike Zoran Milanović u Metkoviću je komentirao situaciju vezano za mogućnost sazivanja izvanredne sjednice Sabora, rekavši kako bi to bio presedan, a da predsjednica Grabar-Kitarović treba o tome odlučiti.

- Predsjednica dovoljno dobro zna Ustav i da ga je znala tendenciozno kršiti kada je dala mandat Tihomiru Oreškoviću za Vladu, a sada kao ne zna Ustav nakon pet godina; nema nikakvog Ustavnog suda, Ustavni sud uopće ne odlučuje o takvim stvarima; Ustavni sud je za druge stvari,  izjavio je novinarima Milanović.

- Ovdje predsjednik RH treba odlučiti hoće li ili neće. Opozicija igra legitimno - dakle pokušavaju isprovocirati većinu. Po meni, ne znam koliko se predsjednik Republike u takve stvari, dakle čiste političke borbe, smije miješati. To je dilema. Ukoliko bi se sada i kada bi se sada sazvala sjednica Sabora u ovoj ljetnoj pauzi, to bi bio presedan i mogli bi očekivati da svako sljedeće ljeto i svaku sljedeću zimu opozicija sa 31 glasom izazove izvanrednu sjednicu u Saboru. Na predsjednici je da odluči,  istaknuo je Milanović.

- Što bih ja napravio da sam na njezinom mjestu, vidjet ćete kada budem na mjestu predsjednika, dodao je.


Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja u Metkoviću je rekao da na vrata Pantovčaka Most više ne misli kucati, te da je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odgovorom na Mostovu inicijativu pokazala da nema hrabrosti udariti šakom o stol kao što je najavljivala.

Najavio je da se Most ponovno namjerava obratiti predsjedniku Ustavnoga suda Miroslavu Šeparoviću. Ustvrdio je da je u tom slučaju Ustav jasan, kazavši da se radi o tome da je cjelokupna oporba uputila zahtjev za sazivanjem izvanredne saborske sjednice te da se u roku 30 dana to treba i napraviti.

- Kada su u pitanju hrvatske institucije, mislim da ni jedan hrvatski građanin nije optimističan, ali mi smo poznati kao jako uporni, zaključio je Grmoja.


Ministar obrane Damir Krstičević rekao je da jako dobro surađuje s predsjednicom pa su ga novinari pitali kako gleda na to što je predsjednica zatražila od Ustavnog suda da donese odluku te da i ona može sazvati sjednicu Hrvatskog sabora za opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića.

- Fokusiran sam na obranu, sigurnost i na jačanje sposobnosti hrvatske vojske. To je moja odgovornost, a šta se tiče predsjednice - predsjednica zna svoje ovlasti i o tome pitajte predsjednicu, zaključio je Krstičević.


Ministar gospodarstva Darko Horvat nije želio komentirati ovaj predsjedničin potez.

- Izvršna vlast je jedan stup vlasti u RH, sudbena drugi, zakonodavna treći. Ne bi bilo dobro da se preklapamo i da komentiramo jedni drugima odluke, kazao je Horvat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!