Milanović na prisezi kadeta HVU-a: Primarni zadatak je domovina

24.09.2022.

Zadnja izmjena 20:20

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović

Predsjednik Republike Zoran Milanović

Foto: Dnevnik / HTV

Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" položili su prisegu, čime su službeno postali vojni inženjeri, upravitelji, piloti i pomorci. Dvadeseti naraštaj ima 77 kadeta, među kojima je 11 žena. Iako ne polažu prisegu, među njima je i 7 kadeta iz partnerskih zemalja - BiH, Crne Gore i Kosova. Na svečanosti je sudjelovao i predsjednik Republike Zoran Milanović.


- Vaš primarni zadatak je obrana Hrvatske, njezinog Ustava i zakona, kao što i prve riječi prisege kažu, njezine teritorijalne cjelovitosti, integriteta, suvereniteta, njezinih granica, njezine demokratski izabrane vlasti i njezinog stanovništva. U tom poslu imate i imat ćete potporu civilnih demokratski izabranih organa vlasti. Primarni zadatak je domovina, izjavio je predsjednik Republike Zoran Milanović.        

Zaorilo se vojnim učilištem u Zagrebu. Novi naraštaj kadeta - spreman za nove izazove. Među njima i Roko. Od malih nogu sanja o vratolomijama u zraku.

- Nije jednostavno, dosta je zahtjevno jer treba biti u savršenoj psihofizičkoj spremi. Osim prolazaka svih liječničkih pregleda treba biti stalno fokusiran, imati dobru koncentraciju, brzo razmišljati, ne gubiti glavu, ne biti paničar, objasnio je kadet Roko Farkaš, smjer vojni pilot.

Od 77 kadeta koji su položili prisegu, 11 je žena.

- Osjećam se ponosno prije svega, ali voljela bih reći da je stvarno i za žene i muškarce jednako i da se stvarno ne vide razlike, izjavila je kadetkinja Marta Delost, smjer vojno vođenje i upravljanje.

Prvi je ovo naraštaj nakon pandemije, njihov zapovjednik kaže - bilo je sumnji, ali dokazali su se.

- Bila je korona, mislili smo da će učiniti svoje. No, evo da se slobodno izrazim, i debeljuškasti i slabije tjelesni spremni, cijelo su vrijeme sve odrađivali - sklekove, trbušnjake, trčanje u svim uvjetima, istaknuo je satnik Danijel Stjepanović, zapovjednik 20. naraštaja kadeta.

A čeka ih toga još, jer slijede godine učenja i treniranja.

- Danas časnik nije samo vojnik i ratnik već mora imati odlike vođe, menadžera, pa čak u neku ruku i znanstvenika s obzirom na dinamiku promjena modernog ratovanja, rekao je brigadni general Blaž Beretin, zamjenik zapovjednika HVU-a.

Izabrali su težak i zahtjevan, ali uzbudljiv život, poručio im je predsjednik.

- Svijet se trese jedna od dvije najveće nuklearne sile je napala susjednu državu. Na nama je da budemo solidarni, da budemo čovječni, objektivni, razumni, ali prije svega lojalni hrvatskoj i nacionalnim interesima to je misija, to je sveti zadatak HV-a, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Pred kadetima je sada nekoliko godina studija te pripreme za sve ono što ih očekuje na budućem radnom mjestu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!