08:52 / 08.05.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Milanović na svečanoj sjednici đakovačkog Gradskog vijeća

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici đakovačkog Gradskog vijeća u povodu obilježavanja Dana Grada. 

Za Đakovo koji obilježava 782 godine od prvog spomena svog imena, predsjednik Zoran Milanović rekao je da je grad u kojem se već skoro 800 godina događa nešto urbano, a u zadnjih 200 godina događa se moderna hrvatska povijest jer, dodao je, tu su građene velike crkve i zadužbine, a ovdje je živio veliki biskup, koji je za svijest i pismenost Hrvata na ovom području napravio i sve ono što je trebalo napraviti 50 godina ranije.

- Ovdje su živjeli Hrvati, katolici, Nijemci i druge nacionalnosti, tu su se gradile velike crkve, tu je narod opismenjavan. Rat je iza nas i šanse su velike, ogromne, istaknuo je, dodavši da je prilikom prvog dolaska u Đakovo očekivao jednu malu varoš oštećenu ratom.

- Ne u fizičkom smislu nego u smislu stagnacije i svih onih propuštenih prilika koje su pred nama, pred Hrvatskom stajale krajem osamdesetih godina. Platili smo ogromnu cijenu, a oni koji su nas napali su platili još veću. Sad smo u EU i NATO-u, ono što nas zaima je veliki novac, koji se nudi iz EU fondova, i to se mora iskoristiti, i za njegovo neiskorištavanje nema opravdanja. Ne budemo li u tome uporni, do zadnjeg eura, propuštamo šansu, istaknuo je.

U svom obraćanju osvrnuo se i na odlazak hrvatskih građana u druge europske države. Rekao je kako se svi oni koji su otišli iz Hrvatske, u potrazi za boljim životom, ne mogu lako nadomjestiti novorođenom djecom, a oni koji bi ih nadomjestili, kao u Njemačkoj, su klasični imigranti, i pitanje je, kaže, "kako bi se naše društvo i sredina nosili s tim valom radne snage, koji bi trebao nadomjestiti Hrvate".

- To su delikatna i teško rješiva pitanja. Nama će trebati radnika u Hrvatskoj, i to je problem koji se neće lako riješiti. Mala smo zemlja i bitno je da svoje resurse, pamet, znanje, koristimo u fer utakmici s drugim nacijama, koje vole Europu, ali najviše vole sebe, zaključio je.

Tramišak: U Đakovu se iz EU fondova realiziraju projekti vrijedni više od 550 milijuna kuna

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak istaknula je kako su poduzetnici i institucije s đakovačkog područja, koristeći sredstva EU fondova, pokazali da su spremni kvalitetno raditi, jer se na području grada trenutno realiziraju projekti vrijedni više od 550 milijuna kuna projekata, koji se financiraju sredstvima EU fondova.

Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić poručio je kako je lokalna vlast najbliža građanima, najbolje može uočiti probleme s kojima se građani suočavaju, stoga je pozvana najneposrednije osluškivati njihove potrebe i provoditi njihovu legitimnu volju te služiti općem dobru.

Gradonačelnik Mandarić: Ide nam nabolje, više je tvrtki i obrtnika

Đakovački gradonačelnik Marin Mandarić rekao je kako Đakovo danas obilježava 782. rođendan, a proteklih godinu dana obilježila je pandemija koronavirusa, zbog koje je prošle godine izostala ova svečanost, ali i tradicionalna kulturno-tradicijska priredba "Đakovački vezovi".

No, naglasio je, "ide nam nabolje, manje je nezaposlenih, više je tvrtki i obrtnika, podiže se kvaliteta života razvojem komunalne infrastrukture, a kulturna ponuda je raznolikija".

- Situaciju oko koronavirusa iskoristili smo da se posvetimo svojim obiteljima, u tim teškim vremenima grad je stao iza svojih ljudi, tvrtki, poduzetnika i najugroženijih, a ljudi se u Đakovo danas i vraćaju, poručio je.

Zaslužnim pojedincima i đakovačkim ustanovama na svečanosti su uručena javna gradska priznanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!