Milanović na vježbi hrvatske i američke vojske u Udbini

15.07.2022.

13:20

Autor: T.D./HRT/Hina

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Nikola Cutuk / Pixsell

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović posjetio je u petak Središte za razvoj vođa Marko Babić u Vojarni Josip Jović u Udbini, gdje je pratio zajedničku vježbu pripadnika specijalnih snaga hrvatske i američke vojske.  


U vježbi, čiji je cilj razmjena iskustava i znanja, sudjelovali su pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga, Obavještajne pukovnije, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ATJ-a Lučko te pripadnici američke Grupe specijalnih snaga i Eskadrile za specijalne operacije, priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Predsjednik Milanović pratio je i dio obuke kadeta 18. naraštaja vojno studijskih programa koji u Udbini imaju završnu obuku. Završna obuka im traje dva tjedna, a u njoj sudjeluje 76 kadeta i kadetkinja smjera Vojno vođenje i upravljanje te Vojno inženjerstvo.

Uz predsjednika Milanovića, u Središtu za razvoj vođa Marko Babić zajedničku vježbu i obuku pratili su načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj, zapovjednik HKoV-a general -pukovnik Boris Šerić, zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Blaž Beretin, zapovjednik ZOD HKoV-a brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik ZSS-a brigadir Ivan Miloš, zapovjednik SzRV-a pukovnik Ivan Vukelić, prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Dražen Klanjec, pobočnik predsjednika Republike brigadir Vlado Čulina i savjetnik predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić.

Središte za razvoj vođa Marko Babić vodeće je središte za obuku u Hrvatskoj vojsci s primarnim fokusom na primjenu taktika malih postrojbi. Zadaća je Središta za razvoj vođa na temeljima iskustava iz Domovinskog rata i razvijenih standarda, a prihvaćajući nove izazove i potrebe, provedbom obuke razvijati visoko motivirane, obučene i kompetentne vođe. Koncept razvoja vođe provodi se primjenom tri domene borbene vještine, vođenje i psihofizička izdržljivost.

Do danas je obuku u tom središtu završilo 269 polaznika. Trenutačno je na obuci 50 pripadnika OSRH. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!