Milanović uvjetuje ulazak Finske u NATO; Grlić Radman mu odgovara

03.05.2022.

22:02

Autor: Šime Vičević/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Zoran Milanović i Gordan Grlić Radman

Zoran Milanović i Gordan Grlić Radman

Foto: Ivica Galovic/Patrik Macek / Pixsell

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je danas da će, ako ta tema bude na stolu na summitu NATO-a u lipnju, staviti veto na prijedlog za proširenje Saveza. Predsjednik, podsjetimo, traži da se primanje Finske i Švedske u NATO uvjetuje izmjenama izbornog zakona u BiH. Nastavio je i sa žestokim napadima na premijera i Vladu. Odgovorio mu je ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman. 

Predsjednik i danas inzistira na rješavanju pitanja izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, a kada je riječ o pristupanju Finske i Švedske NATO savezu - ide korak dalje.

- Ja ću, kao predsjednik države koji predstavlja Hrvatsku, na samitu NATO-a, to je ono što ja mogu, ja ću staviti veto na pozivnicu, ako to bude na toj razini. A onda ću proganjati kao đavao grešnu dušu svakog zastupnika koji digne ruku za ratifikaciju tog sporazuma prije nego što se izmijeni izborni zakon, provedu presudu Ustavnog suda u Bosni i Hercegovini, rekao je Zoran Milanović

Predsjednikova stajališta vladajuća većina - osuđuje. Ministar Grlić Radman tvrdi da su koalicijski partneri začuđeni i zgroženi njegovim rječnikom.

- Tu se predsjednik ponaša kao milicajac '45. godine, koji je ulazio u crkve i istjerivao ljude iz crkvi samo zato što su bili vjernici. Te teze ponovno nanose veliku štetu, vanjskopolitičku štetu Hrvatskoj, sramote nas. Također štete i Hrvatima u Bosni i Hercegovini, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

Predsjednik, pak, smatra da im štete potezi Vlade.

- Imamo izdajničku Vladu koja izdaje hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, koji traži toliko malo. Osnove osnova. Osnove osnova ravnopravnosti, ništa drugo. Dakle, ne građanska država kakvu netko zamišlja, nego država u kojoj se poštuju nacionalna prava etničkih zajednica, ističe Milanović.

Ministar Grlić Radman tvrdi da Zoran Milanović sebe želi prikazati kao spasitelja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

- Zajedno s gospodinom Komšićem 2010. godine, ne 2006., nego drugi put, tada je mogao on i spoznati možda grešku, ali nije, nego se baš u tim ključnim trenucima ponašao kao izdajnik i zadnji prevarant, rekao je Grlić Radman.

Vladajuća većina podržava moguće pridruživanje Finske i Švedske NATO-u. 

- Slažem se u vezi izbornog zakona, ali se ne slažem s ovim postupkom oko Finske. Podržat ćemo ulazak Finske apsolutno, prijateljske zemlje, rekao je Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - Reformista.

Reagirala je i oporba. U Mostu ističu da se treba zauzeti za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Dobar dio oporbenih stranaka tek treba donijeti odluku kako se postaviti na glasovanju.

- Povezivanje ulaska Finske i Švedske u NATO s pitanjem izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, po nama, se ne može spajati, rekla je Sandra Benčić, predsjednik Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.

- Imamo jednu suludu situaciju gdje predsjednik Republike izlazi izvan svojih ovlasti, komentira stvari i pokušava nametnuti jedan narativ, rekao je Marko Milanović Litre, Klub zastupnika Hrvatskih suverenista.

Komentirao je predsjednik i tvrdnju jednog od najbližih saveznika Vladimira Putina, Dmitrija Medvedeva, u kojoj upozorava da Milanoviću prijeti odmazda Kijeva zbog izjava o Rusiji i Ukrajini.

- Ja nisam na strani Rusije, niti poznam Medvedeva, niti se želim navlačiti na takve udice da se sad stavljam između Medvedeva i nekakvih luđaka u Ukrajini ili luđaka u Rusiji, rekao je predsjednik Milanović. 

Je li stajalište Medvedeva nešto što treba zabrinjivati, ministar Grlić Radman odgovara.

- Možda predsjednika Milanovića treba zabrinjavati. Mene sigurno ne zabrinjava, istaknuo je Grlić Radman.

A predsjednika, pak, ne brinu najavljene izmjene Zakona o obrani. Tvrdi da se bez njega ne mogu donijeti, a ministru obrane, ističe, treba uzeti ovlasti koje ima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!