Milanović novim časnicima: Odabrali ste težak i jedinstveni posao

30.08.2023.

13:53

Autor: Lucija Judnić/V.K./R.S./Dnevnik/HRT/Hina

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OS Zoran Milanović istaknuo je na promociji novih časnika i dodjeli prvih časničkih činova u Hrvatskom vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman kako su odabrali težak posao u kojem trebaju činiti sve da do rata ne dođe, a kada dođe biti prvi.

Predsjednik je poručio časnicima da su odabrali težak i jedinstven posao koji suspreže i limitira u čovjeku autonomiju i samosvijest jer se naredbe moraju slušati, a hijerarhija poštovati.

- To je odabir kojeg duboko poštujem. Vaš posao je da učinite sve da ne dođe do rata i oružanog sukoba u kojem ljudi gube život, ali ako i kada dođe da ste tu prvi. To je jedinstven posao, poziv i način života i zato sam vam kao vrhovni zapovjednik zahvalan prije svega zato što ste taj posao odabrali, rekao je.

S obzirom na to da je Hrvatska mala zemlja, predsjednik Milanović istaknuo je kako moramo osvijestiti u sebi koje su naše mogućnosti, dosezi i stvarni interesi. U tom smislu, novim časnicima poručio je da NATO standarde koriste za vlastiti napredak i za dobrobit naše zemlje.

- NATO je savez i društvo kojemu pripadamo. Međutim, naši primarni interesi su regija u kojoj mamo svoje interese, svoj doseg, svoj narod i druge nacije koje žive u Hrvatskoj, a imamo naš narod izvan Republike Hrvatske. To nije Republika Hrvatska, ali tamo žive stotine tisuća Hrvata i to je naš interes, rekao je predsjednik Milanović, misleći pri tome na Hrvate u BIH čija su nam prava vrlo bitna i da na njih možemo na civiliziran i demokratski način utjecati.

Milanović je ponovio kako je Hrvatska rat dobila sama, te da je bilo više odmaganja nego pomaganja.

- To nikome ne zamjeramo. Imamo sebe, saveznike, ljude, narode, države i saveze s kojima ćemo raditi i s kojima osjećamo neku vrstu pripadnosti i lojalnosti, ali hrvatski rat je dobilo malo dobrih ljudi. Zato je naš put jedinstven, istaknuo je predsjednik Milanović.

Iskustvo koje je Hrvatska prošla devedesetih godina poseban je u Europi i nije ga imala niti jedna druga članica EU te je Domovinski rat uz prepuštenost samoj sebi, nenaoružanost te oslobađanje zemlje bez jasnog mandata onih velikih koji odlučuju od Hrvatske vojske stvorio jedinstvenu, posebnu i zaista drugačiju vojsku.

Predsjednik je dodijelio čin poručnika/poručnika korvete Oružanih snaga za 70 kadetkinja i kadeta (24 kadetkinje i 46 kadeta) koji su uspješno obranili završne radove diplomskih i preddiplomskih sveučilišnih studijskih programa 16. i 17. naraštaja Vojnog pomorstva, Vojnog inženjerstva te Vojnog vođenja i upravljanja.

Uz predsjednika Milanovića pri uručenju činova bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj i zamjenik zapovjednika HVU Dr. Franjo Tuđman brigadni general Blaž Beretin.

Novi časnici 


Nakon više od četiri godine školovanja i izrazito zahtjevnih fizičkih priprema stigao je kraj đačkom dobu i sada je vrijeme za prve prave pozicije i poslove. Jelena i Ernest školske će klupe tako zamijeniti on morem, ona kopnom.

- Mislim da ni na jednom drugom studiju ne bi doživjela toliko zajedništvo među kolegama, međusobno pomaganje kad dođe do nekog problema ili nešto što ne možemo savladati, svi se skupe i svi se potrude da apsolutno svaki pojedinac uspješno savlada sve prepreke, za HRT Dnevnik rekla je poručnica Jelena Plivalić

- Za mornaricu sam se odlučio zato što od malena volim brodove i uvijek me privlačilo more tako da sam odabrao mornaricu, kazao je Ernest Inkert, poručnik korvete. 

- Preporučio bi ovaj fakultet zato što se razvijaš u kompletnu osobu, intelektualno, psihički i fizički tako da bi preporučio svima, dodao je. 

U mornaricu će uz Ernesta još 13 kadeta i 4 kadetkinje. Oni su prvi naraštaj od ustrojavanja vojnog pomorskog studija 2018. godine. Svima njima brigadni general poručuje vrhunsko vojno znanje ne prestaje se stjecati odlaskom sa studija. Zbog situacije i okruženja u kojem živimo, stalno treba osluškivati potrebe vojne službe i slušati i učiti od starijih.

- Kao časnici morat ćete moći upotrijebiti svoje znanje, razumjeti situaciju, kreativno razmišljati i brzo donositi odluke stoga poručujem svakome od vas nemojte se zadovoljiti prosječnim nastojte težiti višem i boljem, a opet ostanite pošteni i odani, poručio je brigadni general dr. sc. Blaž Beretin. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!