19:35 / 25.01.2022.

Autor: Matea Mikić/Dnevnik/HRT

Predsjednik komentirao aktualna politička zbivanja

Milanović novinarima odgovarao na aktualna pitanja

Milanović novinarima odgovarao na aktualna pitanja

Foto: Dnevnik / HRT

Predsjednik Zoran Milanović nakon nekog vremena izašao je pred novinare i komentirao brojne aktualne teme koje proteklih dana izazivaju pozornost javnosti. Jedna od njih je i referendum za koji su potpise predali zastupnici Mosta.

Nakon obilaska tvornice Kraš, predsjednik Republike Zoran Milanović punih je sat vremena pretresao aktualna pitanja. Novinare je zanimalo je li bio na skijanju i tko je snosio troškove?

- Ako se želim maknuti tri sata, ja sam pod pratnjom. Koliko to košta, pitajte Božinovića. Da su pitali tko je platio kartu, ja bi rekao ja. Da su pitali tko je platio pečenu piletinu, kod Žerjava imate fenomenalne pišćance na pola pohane, dakle ono, dakle ja sam platio, rekao je Milanović.

Govorio je i o referendumskim inicijativama Mosta za koje su jučer predani potpisi Saboru.

- Mora doći do referenduma ako je skupljeno dosta potpisa. I to govorim o referendumu o Ustavnim izmjenama. Ovaj drugi referendum nažalost Ustavni sud može izmajmunirati kao što je to radio do sada, dodao je Milanović.

Referendumska pitanja osporavaju brojni ustavnopravni stručnjaci, poručuje resorni ministar.

- Tako da je pretpostavka i vjerujem da će i doći do toga da Sabor pokrene pitanje ustavnosti ova dva pitanja, rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Iz Mosta kažu - nemaju ništa protiv jer očekuju da će dobiti zeleno svjetlo.

- To možete vidjeti po tumačenju ustavnih stručnjaka, nitko od njih nije rekao isti razlog zbog kojih je pitanje neustavno, dakle može se čuti svakakve gluposti, rekao je Nikola Grmoja iz Mosta.

Aktualno je danas i pitanje nabave vojne opreme. Predsjednik poručuje da na uvid još nije dobio ugovore o kupnji borbenih aviona, a govorio je i o nabavi Bradleya za koju je, kaže, mjesec i pol radio pritisak kako bi se to pitanje riješilo.

- Sad je dakle odluka da se to ipak uzima, super! Ja pitam zašto ste nas skoro doveli u situaciju da ostajemo bez toga? Plenković je rekao da ćemo dobiti još nešto. Što? Rabljeni karburator? Cincilator?, pita Milanović.

Ministar obrane Mario Banožić u detalje ne ulazi, s Amerikancima, kaže, imaju odličnu suradnju.

- Svaki dan smo imali ovdje sastanke na kojima smo razgovarali i sa Glavnim stožerom i s Veleposlanstvom SAD-a. Isto tako smo slali kroz VTC, videotelefonske konferencija i pitanja prema Pentagonu i siguran sam da ćemo naći rješenje, rekao je Banožić.

I to što prije, jer ponuda vrijedi do kraja mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!