10:50 / 26.09.2020.

Autor: Dnevnik u podne/HTV/IMS

Milanović o aferi "Janaf" i klubu u Slovenskoj

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Republike Zoran Milanović i danas je govorio o istrazi vezanoj za aferu "Janaf".
Predsjednik Republike Zoran Milanović i danas je govorio o istrazi vezanoj za aferu "Janaf" te još jednom naglasio da premijer ne može bježati od odgovornosti. Ponovio je da je bio u klubu u Slovenskoj ulici na broju 9, dodavši da ondje nije vidio brojač novca, čije su se fotografije pojavile u medijima. 

Milanović: Dva moguća izvora curenja, sumnjam na DORH
Plenković: "Eksperti" se čude da se postupa po zakonu
Zastupnici o aferi Janaf i Kovačićevom "klubu"

Jučer se osvrnuo na trojicu aktualnih ministara koji su posjećivali taj klub rekavši da ne bi trebali podnijeti ostavku, a evo što o toj temi kaže danas:

- Pogled sa Slovenske 9, to je bezveze, to je rupa, to je nebitno. Onamo su dolazili ministri iz Plenkovićeve vlade kao zadnji magarci. A nije se to trebalo dogoditi. To ne znači da su ministri trebali znati sve, ali netko je trebao donijeti odluku u jednom trenutku postupka i tu je sve jasno. Da se ne zavlači cijela priča 10 mjeseci, da bismo na kraju dobili - što? Pukle su mjere, rekao je.Milanović je rekao i da bi rješenje i kraj priče u aferi "Janaf" trebala biti kontrola, odgovornost i suradnja prema Ustavu.

- Premijer i njegovi suradnici govorili su na razini nekoliko kumrovečkih parola. To nije dovoljno. Taj problem možemo razmotriti on i ja zajedno, možemo sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost. Mislio sam i o tome, ali nisam siguran da bi to bilo plodno s obzirom na zakonski sastav Vijeća i na ulogu nekih ljudi koji se tu pojavljuju, rekao je Milanović.

Milanović je komentirao osnivanje saborskog istražnog povjerenstva vezano uz aferu "Janaf" rekavši da treba vidjeti hoće li biti osnovano jer to ovisi o Saboru.

- Istražna povjerenstva su vrlo često i put da se dođe do nekakve istine, ali isto tako i pozornica za šarlatane i seoske bukače kakvih ima u Saboru i svi će oni pokušati to iskoristiti, dobiti prostor za sebe, rekao je Milanović te dodao da povjerenstvo treba istražiti okolnosti, a ne pojedince.

Na novinarsko pitanje je li mu bilo čudno što čovjek koji je 15-ak godina bio direktor, ali ne s prevelikom plaćom, ima privatni klub, Milanović je odgovorio da mu ništa nije bilo čudno jer je riječ o malom prostoru od 30 kvadrata kojem Dragan Kovačević nije bio jedini vlasnik.

- Ovdje sam bio nekoliko puta, u jednom svom društvu, s malim brojem ljudi, ali znao sam tko tamo dolazi - i suci i predsjednici sudova, rekao je.

Milanović je istaknuo da je tema za razgovor između njega i premijera Plenkovića - kako se ponašaju istražna tijela te je ustvrdio da su informacije o kojima se govori kršenje pravila ne samo o nejavnosti istrage nego osnovnih moralnih pravila.

- Ti si tu u srazu s nekakvim ljudima koje ćeš htjeti strpati u zatvor, možda su to i zaslužili - možda su zaslužili 20 godina, možda nisu. Brutalno izrabljuješ svoju poziciju sile i ne odgovaraš nikom, kazao je Milanović.

Važna tema razgovora s premijerom je - kako država funkcionira i što premijer zna, rekao je.

- Nekomu se tu na vrhu piramide, na vrhu zapovjednog lanca, prije svega u hrvatskoj Vladi, mora vjerovati. To je predsjednik Vlade i on ne može bježati od odgovornosti, naglasio je Milanović.

Što se tiče njegovih odlazaka u klub za vrijeme "lockdowna", Milanović je kazao kako se ondje sastao s načelnikom Glavnog stožera iz praktičnih razloga.

- Zato što je to bilo vrijeme "lockdowna" i zato što me zvao prijatelj iz Dalmacije i bilo je puno hrane koju je trebao baciti jer je nije imao komu dati i onda smo se našli ondje jer je bilo praktičnije, kazao je, dodavši da je to tako bezvezna tema.

Upitan je li trebao biti obaviješten da se druži s čovjekom koji je pod istragom, predsjednik je odgovorio protupitanjem - tko bi ga obavijestio.

- SOA takve informacije nema jer ne sudjeluje u krađi novca iz javnih poduzeća i ne može imati takvu informaciju. Jedno je s nekim biti kolegijalan i tu je pitanje moje odgovornosti i moje procjene, ali ako sam u situaciji da nekoga procjenjujem, da ga imenujem, tu imam drugu vrstu podataka, ali s time SOA nije povezana, dodao je.

Milanović je istaknuo da je ovo jedan stres-test gdje je Hrvatska pokazala da je u problemu te da netko mora biti u državi najodgovorniji.

Na pitanje kako bi ta priča trebala završiti, Milanović je odgovorio da je rješenje u kontroli, odgovornosti i suradnji prema Ustavu te dioba vlasti jer je, dodao je, sve jasno propisano.

Milanović je bio gost tradicijske manifestacije "Branje grožđa" u Pregradi, koja se održava 50. put i njeguje običaje Hrvatskog zagorja vezane uz berbu i preradu grožđa te prikazuje tradicijsku kulturu toga kraja. Milanović, koji je i njezin pokrovitelj, na manifestaciji je sudjelovao i u berbi grožđa.

 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!