Milanović o razgovoru s Plenkovićem u Sinju

12.08.2023.

18:26

Autor: HRT/B.B.B.

Predsjednik Zoran Milanović osvrnuo se na razgovor s premijerom Andrejem Plenkovićem koji je održan prošle nedjelje u Sinju kada su bili obojica na Alci. Predsjednik je otkrio kako su se tom prilikom dogovorili o imenovanju šefa VSOA-e. Dodao je kako se ovo pitanje nije moglo riješiti na razini suradnika.

- Razgovarali smo o onome što je na kraju riješeno. Kao što ste vidjeli nije išlo bez usuglašavanja i razgovora. Nažalost, nemoguće. Ja bih volio da se to rješava na razini suradnika, ali nije išlo. To po duhu, slovu i strukturu našeg Ustava i poretka zahtjeva razgovor premijera i predsjednika, ako ne ide drukčije, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

A to se dogodilo u Sinju, upitala je novinarka.

- A o čemu bismo razgovarali, upitao je. O favoritima u neretvanskim lađama. Uz dužno poštovanje, nismo, ustvrdio je predsjednik. Nismo razgovarali niti o sportskim aspektima Alke, ponovio je.

Komentirao je i upit o mogućem zatopljenju odnosa između "dva brda".

- Razgovarali smo o tome(imenovanje šefa VSOA-e), to pokazuje da je taj razgovor, koji su gospoda odbijali na jedan dosta izbezumljen način. Na kraju je to bila nužda, ne ide bez toga, rekao je.

- To ne ovisi o meni, ja sam na taj razgovor pozivao mjesecima kao što znate. Ne zbog želje za druženje, nego da se riješe neki otvoreni problemi koji stoje pred nama. Da se ide u susret realnim izazovima koji redovito dolaze pred nas. U ovom slučaju to nisu bili veliki izazovi i ne dao Bog da budu veliki, kazao je.

'Prijedlog mi je bačen preko "tarabe"'


Predsjednik je optužio ministra Marija Banožića za "sustavno odbijanje". Rekao je kako "nema šanse" da se odaberu ljudi oko kojih se nije usuglašavalo.

- Oni su to sustavno odbijali, mjesecima. Onda mi je kao preko tarabe mi je bačen nekakav prijedlog čovjeka o kojem nismo razgovarali ili se usuglasili. On je vojnik inače, nema šanse da takve ljude, tko god oni bili, da su Bogu brat, da su najbolji; ne može na takav način. Na kraju je to otpalo, ustvrdio je Milanović.

- Onda kada smo se počeli usuglašavati, onda smo se Boga mi dogovorili, kao i oko onih prijedloga koji su, nažalost, stajali mjesecima na stolu ministra Banožića, otkrio je.

Milanović je ustvrdio da ministar ima dvostruke standarde kada je u pitanju produženje radnog odnosa unutar MORH-a.

- Neke je puštao, neke nije, to je trebalo riješiti. Transparentno, zašto nekoga trpaš u mirovinu, u istim okolnostima i pravnom supstratu, a nekome produžiš za godinu dana, zapitao se. Ja mogu nekome napakostiti i nagaziti na nogu, ali to (ne)volim raditi onima koji su u sličnoj poziciji, koji nisu statusno slabiji od mene. To ću raditi ako je potrebno da zaštitim ne sebe, nego sustav.

- Zna se tko će tu nadrapati, ali da ću se iskaljivati na profesionalnim vojnicima, to u ove tri i pol, četiri godine nisam radio, zaključio je predsjednik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!