Milanović: Bio bih sretan da su većinski paket preuzeli mirovinski fondovi

09.11.2022.

16:02

Autor: HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović

Predsjednik Republike Zoran Milanović

Foto: HRT / HTV

Predsjednik Republike Zoran Milanović odgovarao je na pitanja novinara nakon što je obišao sajam knjige Interliber u Zagrebu. Govorio je o AZ mirovinskom fondu koji se povukao od preuzimanja udjela u Fortenovi.

Konferenciju za novinare mogli ste pratiti ovdje: 

- Bio bih sretan da su to preuzeli mirovinski fondovi, ali oni isto moraju voditi računa o nekim kriterijima. O tome odlučuju samo oni, izjavio je predsjednik Republike Milanović.

Komentirao je i izjave premijera Andreja Plenkovića u vezi s Fortenovom.

- On voli prijetiti bezveze i u prazno, prozivati SOA-u, kao ona bi trebala znati što se događa. To je neodgovorno kad imaš toliku moć i odgovornost u rukama. Imao sam je i ja, ali ne bi mi palo na pamet da kažem odite pitat SOA-u. SOA nije KGB, nije ni CIA. To je jedna demokratski nadzirana sigurnosna agencija koja štiti ustavni poredak, Hrvatsku od raznih stvarnih ili potencijalnih neprijatelja, izjavio je, među ostalim, Milanović.

Kazao je i da ništa ne zna o arapskom investitoru.

- On je kupio te dionice, to je to. Ne znam, stvarno ne znam. Za mene je bitno da ta Fortenova nastavi raditi, rekao je Milanović.

Istaknuo je i da nikada nije negirao razmjere masakra i ubojstva u Srebrenici, ali smatra da je pravna kvalifikacija nešto drugo. Ne vidi zbog čega bi se Majke Srebrenice bavile njegovim izjavama.

Kazao je i da već više od 20 godina na školovanje u Hrvatske dolaze časnici i dočasnici vojske BiH. Šest stotina vojnika iz BiH u uniformama s činovima prošli su kroz hrvatski sustav obrazovanja, a među njima je bilo barem 200 Bošnjaka.

Na pitanje novinara hoće li se odazvati sjednici Antikorupcijskog vijeća o INA-i kazao je da ne mora na to otići.

- Ali volio bih dobiti bar malo nekakve konture razloga i smisla moga svjedočenja, osim da se netko zabavlja. Imam ja vremena, imam ga više nego premijer. Ali što bih ja tamo trebao reći? Tko je ubio Kennedyja? Tko je držao ljestve, upitao je Milanović i kazao među ostalim da upravo zato i postoji predsjednički imunitet.

- Očekujem da mi se pristupi na drugačiji način, a ne da to dolazi iz medija. Stvar je u tome da ja nemam tamo što reći, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!