Milanović o Grliću Radmanu: U ovoj zemlji nekakvog reda mora biti

15.11.2022.

Zadnja izmjena 16:48

Autor: Vijesti/IMS/B.A./HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović

Predsjednik Republike Zoran Milanović

Foto: HRT / HTV

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je bio u Sisačko-moslavačkoj županiji. U Kostrićima kod spomenika Golubica sudjelovao je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata s područja općine Majur. Tom je prilikom komentirao eventualnu obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, kao i svoje izjave o genocidu u Srebrenici te mogućnost pomilovanja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Naime, predsjednik Milanović tomu se protivi, a hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman jučer je iz Bruxellesa poručio da Hrvatska neće ostati jedina država Europske unije koja ne sudjeluje u pomoći Ukrajini.

- Pitajte premijera, nisu tu ministri bitni. Ministri ništa ne odlučuju, rekao je Milanović.


- Ne, neću dati suglasnost, rekao sam da je neću dati. Otišao je gore bez ikakve moje prethodne suglasnosti i u ovoj zemlji nekakvog reda mora biti, rekao je Milanović.

- I da zaključimo ovu priču oko odlazaka Plenkovićevih ministara u Bruxelles bez prethodne suglasnosti vrhovnog zapovjednika - to tako neće ići. To je to, poručio je predsjednik.


- Imamo posla s običnim seoskim nasilnicima koji nas dovode pred gotov čin, rekao je Milanović.


Na pitanje novinara kakvu to sliku šalje o nama odgovorio je: "katastrofalnu".


- Grlić Radman - koji je nitko i ništa, Plenković je tu bitan - otišao je, gurnuo se u prvi red kao mali, priglupi štreber i dignuo prstiće: "Mi ćemo prvi, mi ćemo prvi", rekao je Milanović.

Rekao je i da je velika većina hrvatskih građana protiv obuke.

"Majke Srebrenice su politička organizacija"

Na konstataciju da njegove izjave o Srebrenici vrijeđaju Bošnjake Milanović je odgovorio kako ne vjeruje da vrijeđaju ikoga tko razmišlja, već da izjave bošnjačkih militarističkih političara vrijeđaju Hrvate. Ustvrdio je i da su Majke Srebrenice, koje su u otvorenom pismu osudile njegove izjave, politička organizacija.


- Cijela moja politička povijest pokazuje da nisam nikakav islamomrzac i da nemam nikakav negativan stav prema Bošnjacima i prema Srbima. Upravo suprotno! Po Kordunu su me zvali da sam majka srpskog naroda. Djeluje komično, ali je tako, rekao je Milanović.

Rekao je i da je Hrvatska spasila BiH, a Hrvatska vojska Bihać, te da su hrvatski vojnici ginuli da bi potisnuli vojnike Republike Srpske, što Armija BiH sama nije mogla.

Milanović je također rekao da većina maltretira Hrvate u BiH te da je Hrvatska stranka Daytona i da od toga neće odustati jer je to jamac zaštite i Bošnjaka, i Hrvata, i Srba. Za potonje je naglasio da imaju svoja prava, bez obzira na zlodjela njihovih prethodnika.

O Perkoviću i Mustaču: "Rekao sam sve što sam imao"

Na pitanje hoće li pomilovati Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, nakon što je Novi list jučer objavio da Milanović to neće učiniti, predsjednik je novinarima odbio odgovoriti s "da" ili "ne".


- Ja sam rekao sve što sam rekao o tome. Prevrtite kako sam vam odgovarao na to pitanje i imate vijest, rekao je Milanović.


Dodao je da je to predsjednički prerogativ te da neće biti ničiji talac - niti huškača protiv "nekih udbaša, koji su bili najbliži Tuđmanovi suradnici", niti onih koji vrše pritisak na njega, a niti medija.

- Rekao sam sve što sam imao, zaključio je.

Rekao je i da Perkovića i Mustača ne poznaje i da ih nikad u životu nije vidio, te da nema nikakve osobne sklonosti, ali da "gleda i čudi se".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!