10:56 / 08.05.2020.

Autor: HRT

Milanović o ministru Krstičeviću

-

-

Foto: - / -

"Javio mi se par sati nakon nesreće, ali ostavku nije spominjao."
Ministar Krstičević ne odgovara meni, on odgovara premijeru i Saboru, javio mi se par sati nakon nesreće, ali ostavku nije spominjao, rekao je predsjednik RH Zoran Milanović komentirajući ostavku koju je podnio ministar nakon što su jučer u zrakoplovnoj nesreći poginula dva pilota HRZ-a.Na pitanje treba li Krstičević zbog ovoga dati ostavku, odgovara:

- Teško je govoriti izvan konteksta. Da se to događa non-stop, onda svakako da. Pitanje je onda u kojem trenutku. Ali samo zbog ovoga, ne znam. On je dao ostavku, javio mi se nakon par sati, ostavku nije spominjao, popričali smo. On na kraju krajeva ne odgovara meni, rekao je.

- Kad me pitate treba li dati ostavku, to su jako delikatne stvari. Ponavljam, događalo se, može se dogoditi za tjedan dana. A to za tjedan dana se ne mora nikada dogoditi. Može biti posljedica nerada, nemara, loše organizacije. Može biti naprosto nesreća, pojasnio je.

Rekao je da je to opasan posao i iz poštovanja prema ljudima i njihovim obiteljima ne bi sada ni u koga upirao prstom i svaljivao krivnju.

Na pitanje novinara bi li tražio njegovu ostavku da ju sam nije ponudio, rekao je:

- Zbog ovoga prvi dan ne bih tražio ostavku. Tako ne funkcioniram. To je jeftino i kratkog daha i vidjeli smo zadnjih godina kako to funkcionira, loše za vojsku i za sustav. Na kraju se sve utvrdi, utvrdilo se i za dvojicu pilota helikoptera. Je li to bio razlog za nečiju ostavku? Nije. Nesretan slučaj. Jedan helikopter manje, ali puno je gore dva čovjeka manje. To su ljudi, a nama nedostaje pilota. Mi moramo razmišljati da iz nekih misija povučemo letjelice. Imamo letjelice, nemamo ljude, do toga dolazimo, rekao je.

Sustav obrane je po njemu dobar i ova nesreća nema veze s njim, zaključio je.

●  Ostavka na stolu
●  Ljudski faktor kriv za 80% udesa u zrakoplovstvu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!