12:00 / 28.04.2021.

Autor: B.A./HRT

Milanović: Plenković će uništiti službu, čovjek je herostratski nastrojen

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Zoran Milanović rekao je danas u Kninu da još uvijek razmišlja o tome da da zapovijed da vojska ne dođe na obilježavanje obljetnice Bljeska u Okučanima.

- Zato što se vojnike, odnosno najviše časnike dovodi u neugodnu situaciju. Ne bih to usporedio kao kad se mama i tata svađaju, ali ja sam vrhovni zapovjednik i bilo bi normalno da imamo zajedničko obilježavanje. Među ostalim i zato da vojska ne mora ići nekoliko puta. Ili, recimo, da im ja kažem da budu sa mnom cijelo vrijeme kao zadnja dva puta. To nije način, rekao je Milanović, dodavši kako bi bilo poštenije da profesionalni vojnici budu pošteđeni dnevne politike.

Milanović je rekao i kako će ovaj tjedan na konzultacije doći Hidajet Biščević, veleposlanik RH u Srbiji, koji se našao na udaru kritika predstavnika Hrvata u toj državi.


- Pozvao sam ga da neke stvari meni kaže direktno, rekao je Milanović, dodavši da želi precizniju informaciju te da ga zanima istina.


- Ja sam jučer rekao da tu netko ne govori baš istinu. A tu su detalji vrlo bitni i stvari su osjetljive, poručio je.

"Nered, nered, to je Plenkušenkova zasluga"

Postupak imenovanja i dogovor imenovanja šefova diplomatskih i konzularnih predstavnika RH uređen je Odlukom još iz 2012., rekao je Milanović podsjetivši da je to bilo na početku njegova mandata kao premijera.


- Na nju se poziva kao na pravnu osnovu i dan danas Plenkovićeva vlada, rekao je.


U njoj piše vrlo jasno "da svemu moraju prethoditi konzultacije ministra s Uredom predsjednika", rekao je.


Smatra da bi Plenković rado danas promijenio tu Odluku "da je znao". Novinari su ga pitali o jučerašnjoj izjavi premijera Andreja Plenkovića, koji je vezano za imenovanje veleposlanika rekao da ga "ne zanimaju nikakve prakse naših Kissingera tipa Mesića, Josipovića i sličnih".


- A što da vam ja kažem, on je jasno poručio. Dakle, blokirat će, uništit će službu! Čovjek je herostratski nastrojen, zapalit će Artemidin hram! Uspoređuje bivšeg predsjednika s Kissingerom, to je valjda zato što sam ja rekao za njega da je Hruščov, probujala je odmah u njemu ta vanjska komponenta i onda se sjetio Kissingera. Plenkoviću, to nisu Kissingeri, to su hrvatski predsjednici, a Kissinger nikad nije biran na neku dužnost, rekao je.


Nazvao je to glupom usporedbom i dodao da je to "ruganje s ljudima koji su radili taj posao dok je Plenković bio običan mali diplomat".


- On je hrvatski Milan Stojadinović, jel' da?, dodao je Milanović.


Poručio je da tu mora biti kompromisa i dogovora.

Rekao je kako je pobijedio HDZ na izborima te da je Plenković najavio tvrdu kohabitaciju.


- Čovjek je najavio nered, dodao je.


- Nered, nered, to je Plenkušenkova zasluga, rekao je također Milanović.

Milanović je također izričito ustvrdio da nije primio popis kandidata za diplomate, čime je demantirao objavu vlade da je prijedlog podnesen predsjedniku Republike i rekao da se treba sjesti i dogovoriti.


Opovrgnuo je i izjavu šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana da je svojedobno on, Radman, bio nadređen Milanoviću. 


Gordan Grlić Radman nije bio diplomat, nego tajnik, zadužen između ostalog za nabavu toaletnog papira, bio je blizak rođak ili prijatelj ministra, rekao je predsjednik.


Ustvrdio je da ministar ne može danima doći do premijera, što je propust u komunikaciji, te ustvrdio da nije važno tko će biti veleposlanik, već je mnogo važnije tko će biti predsjednik Vrhovnog suda.

O cijepljenju

Komentirao je i probleme sa sustavom za cijepljenje CijepiSe.


- Ako je sustav plaćen, netko bi trebao odgovarati za to. Ja ne kažem da je ministar to osobno naručio, ali, na kraju krajeva, trebao bi to platiti izvođač, poručio je.

Rekao je i kako je broj od 3120 cijepljenih u ponedjeljak u Hrvatskoj mali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!