Milanović o Banožiću: Pobrinuo se za sebe, a za vojsku ništa

24.02.2023.

12:04

Autor: P.F./HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u petak kako se u rješavanju stambenog zbrinjavanja hrvatskih vojnika nije napravilo ništa, ali se zato ministar obrane Mario Banožić pobrinuo za rješavanje svog stambenog pitanja.

Rat u Ukrajini je počeo 2014., a ne 2022.


Upitan, povodom godinu dana od izravne invazije Rusije na Ukrajinu stoji li i dalje na istim pozicijama o ratu u Ukrajini, Milanović je kazao kako rat nije počeo prošle godine.

Citirat ću glavnog tajnika NATO-a koji je prije nekoliko dana imao potrebu posebno naglasiti da je rat počeo 2014., a ne prošle godine, kazao je Milanović.

Mene ovdje i inače, a posebno danas, na ovom mjestu, na ovaj dan puno više zanimaju potrebe Hrvatske vojske. To je moj posao i moja dužnost, dodao je Milanović je nakon obilježavanja obljetnice Počasno-zaštitne bojne i Dana vojne kapelanije "Sveti Valentin". 

Vladi se fućka za Hrvatsku vojsku


Upitan o pojedinostima hrvatskog slanja helikoptera Ukrajini, Milanović je kako nije u to upućen.

Odlučili su to dati Ukrajini, nek daju. Što su potrebe ukrajinske vojske dobro znaju, što su potrebe Hrvatske vojske isto dobro znaju, ali im se fućka, kazao je.

Vladu je kritizirao jer ne adresira njegov zahtjev da se Hrvatsku vojsku opskrbi granatama, protuoklopom i elementarnom protuzračnom zaštitom, dok je nabavila francuske avione iz druge ruke za milijardu i pol eura i sad nećemo imati za kruh.

Kako mi ništa ne proizvodimo moraš naći aranžman, sada nećeš naći. Mi smo totalno u tuđoj milosti. To je Plenkovićeva svjesna politika zanemarivanja, Banožić je ovdje mali ovisni gauleiter, kazao je.

Zbog potreba Hrvatske vojske ponovno napao Banožića, ali i Grlića Radmana

- Ništa se nije promijenilo u potrebama Hrvatske vojske, ništa se nije promijenilo ni u realizaciji. Zajednički nazivnik je jedno veliko mutno, masno ništa. Ovdje sam danas spomenuo i potrebu pomoći u stambenom zbrinjavanju hrvatskim vojnicima, dodao je.

- U jesen 2020., taman je otišao Krstičević, a došao Banožić, potpisao sam suglasnost, mišljenje o planu vlade za stambeno zbrinjavanje. Ništa od toga dvije godine. To je problem u vojsci, ljudima koji putuju, koji su slabo plaćeni, koji nam se osipaju. To je Banožić stavio u ladicu. Dvije godine nažalost ništa, plan je objavljen u Narodnim novinama. Banožić je zbrinuo sebe. On se uredno, kao svaki mali lopov, misleći da radi ispravno, obratio povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa. On bi ustvari otkupio stan u Gundulićevoj koji si je lijepo namjestio s plišanim medvjedima. Ali za vojsku ništa. To su potrebe Hrvatske vojske. O streljivu neću ni govoriti, teško ga se nabavlja, a sada nikako. Dvije godine na to upozoravam i onda slušam komentare Grlića Radmana, kao da govorim da je sad požar u njegovoj klaonici pasa i mačaka. Ja o tome ne mogu govoriti jer ne znam. Tako i on ne može govoriti o stvarima o kojima nema pojma. Govori ih samo zato da bi mogao podilaziti svome gazdi, rekao je Milanović.

Predsjednik se opet dotaknuo umirovljenja brigadira Burčula


- Predsjednik daje suglasnost, a ministar imenuje. Niz mjesta i dalje stoji nepopunjeno zato što ovaj baksuz, misleći na ministra obrane Banožića, to drži u ladici, umjesto da ga vrate na traktoru s kojim je ovdje dobalavio. Ako to nije pohlepa, lopovluk i zloupotreba, onda ne znam što jest. Morat ću i ja nešto poduzeti, tome će doći kraj. To je nepošteno, neljudski, destruktivno i sebično  prema sustavu, ali frajer se sjetio tražiti mišljenje povjerenstva da bi otkupio stan po povoljnijoj cijeni. Sam je sebi podvalio loptu, što je to, rekao je Milanović.

Novinari su usporedili rad njegove vlade s ovim sada, a Milanović je rekao da je njegova vlada u vrijeme najteže financijske situacije nabavljala jeftino i pametno.

- Ma ja ne kažem da je to jednostavno, dovraga. To je posebno komplicirano kada nemate novca, ali me ne slušate: frajer se pobrinuo za sebe, sebi plišane mede raspoređuje po uglovima Gundulićeve. O tome se radi. Da tome nije tako, ja ovo ne bih još spominjao neko vrijeme. Vi se možete vraćati na ono što je moja vlada napravila. 50-ak vozila su na nekoj ledini, ja od ove vlade očekujem samo najgore, i to dobivamo. Moja vlada je nabavila višak, u tom broju nam nije trebalo. Banožić je tu samo harlekinska figurica, njega netko na ovo potiče i podržava ga, a to je Plenković. Imamo cijeli niz položaja koji nisu popunjeni, rekao je predsjednik Republike.

- Ja sam na Banožićevu suglasnost imenovao kandidate koji nemaju strogo gledajući uvjete. Ako netko nije radio u toj struci, a predlažete ga, onda ga možete imenovati na dvije godine, ne četiri, tako smo se dogovorili. To je takva kronika laži i lopovluka i pohlepe, Gundulićeve, dilanja poslovnih prostora na kojima je oštetio državu za nekoliko milijuna kuna i to imamo crno na bijelo, a frajer nije ni ispitan. U mojoj vladi ste imali jedan jedini slučaj trgovine utjecajem načelnice Porezne uprave, usporedite to s ovom vlasti već sedmu godinu, dodao je.

-  Ne postoji ministar obrane, ja ga ne spominjem pa nemojte ni vi. On je običan pijun, harlekin. U mojoj vladi nije bilo posla za DORH. Je li bilo? Nije bilo. Ili smo bili briljantni skrivači ili smo radili fantastičan posao. Imate ministra koji se ne želi baviti vojskom,  ali se bavi kadroviranjem i interesima HDZ-a. To ga strašno zanima. I time kako da se skući u Zagrebu, naglasio je.

Milanović: Očekivao bih da nam Francuska ili Njemačka pomognu u Zambiji

Hrvatski predsjednik kazao je da je očekivao da će Francuska ili Njemačka pomoći oko osmero Hrvata uhićenih u Zambiji zbog sumnje na trgovinu djecom, dodavši da hrvatske vlasti u ovom trenutku ondje ne mogu ništa više napraviti.

Na pitanje može li Zagreb više učiniti po pitanju Hrvata u Zambiji, Milanović je odgovorio da se boji da u ovom trenutku ne možemo više.

Nije realno Moraš se nekome obratiti za pomoć. To nije Europska unija, kazao je Milanović novinarima na Tuškancu.

U tom je kontekstu napomenuo kako nije primijetio da su Hrvatskoj pomogli Francuzi ili Nijemci koji sigurno imaju veleposlanstvo u Lusaki.

Ja bi očekivao od njih da se prostru kao ćilim za nas, da nam pruže konzularnu pomoć, kazao je.

To su velike sile, kupujemo od njih oružje, Bundestag donosi rezolucije kojima štiti Hrvate u BiH pa onda očekujem, brate, da daju krvi za nas i u Zambiji. Ali ništa od toga, dodao je.

O zabrani "narodnjaka"


Komentirajući zabranu narodnjaka u Puli i Osijeku, rekao je kako tu glazbu ne voli, ali da ne bi branio nekome da je sluša. Pritom je dodao da vlasnici dvoranama mogu raspolagati slobodno dok ne ugrožavaju javni interes ili temeljne slobode.

- Imali smo i koncert Thompsona u Puli prije deset i više godina pa su isto neki raspravljali o tome. Većinu stvari ja ne bih zabranjivao, kazao je dodavši on ne voli tu kulturu isključivanja i nasilja na mrežama.

- Rekao sam što mislim o cajkama - treba ih suzbiti svim legalnim sredstvima, ali ja bih im dao da pjevaju tamo. Imaju publiku, pa pola HDZ-a to sluša, ocijenio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!