14:50 / 26.06.2020.

Autor: B.A./HRT

Milanović o samoizolaciji

-

-

Foto: - / -

Milanović je rekao da je lockdown nemoguće provesti. Poručio je da treba zaštititi starije i bolesne.
Predsjednik Zoran Milanović rekao je danas da je odgoda izbora ustavno moguća te da bi za to bio potreban razgovor premijera i njega i neka vrsta razumijevanja oporbe, no na novinarsko pitanje hoće li on inicirati takav razgovor odgovorio je da neće.

- Ja nisam ni raspuštao Sabor. Rekao sam da smatram da bi bilo bolje u nekom drugom terminu, ali tu sam prestao govoriti nakon toga, rekao je Milanović odgovarajući na pitanja novinara na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) Dr. Franjo Tuđman, gdje je danas održana promocija 177 polaznika vojnih škola.

- Ja ne mogu ništa po pitanju izbora bez inicijative premijera, a i to je pitanje, rekao je Milanović.

Dodao je da je moguće da se prema članku 101. Ustava konstatira da državne institucije ne mogu obavljati svoj posao, ali da onda ne može vlast pasti u ruke jedne osobe, nego barem premijera i predsjednika.

- Ali nismo tu, dodao je.

Rekao je da ga u ovom trenutku kopka jedna mogućnost.

- Nadam se da će svi članovi biračkih odbora biti na mjestima i da će se odazvati svojoj dužnosti koju su prihvatili. To je nešto što mogu apelirati da se to dogodi jer to je u svakom slučaju manje opasno od teniskog turnira, poručio je Milanović.

Rekao je da izbori nikad nisu pravedni jer je uvijek netko spriječan.

Komentirao je i pitanje treba li premijer Andrej Plenković u samoizolaciju zbog susreta s tenisačima na turniru u Zadru za koje se poslije ispostavilo da su zaraženi.

- Dogodilo se to u Zadru i otvorilo se pitanje samoizolacije. Bolje da vam ne kažem svoje mišljenje o samoizolaciji i o tome kako se ona provodi. Problem Plenkovića je što su njegovi kolege, konkretno, Merkel i kanadski premijer, bili u samoizolaciji u potpuno istim okolnostima. Zbog toga ga sad prozivaju, rekao je Milanović.

Na pitanje bi li on išao u samoizolaciju na Plenkovićevom mjestu odgovorio je da je to jako hipotetsko pitanje i da ne zna bi li se uopće našao u takvoj situaciji.

Milanović je rekao da je lockdown nemoguće provesti. Poručio je da treba zaštititi starije i bolesne.

- Ja kad idem kod mame stavim (masku), jedno vrijeme nisam, pa sad opet da. To je to, ne možemo više od toga napraviti. A isto tako, ne možemo ni prekinuti kontakte s ljudima. Čuvajte domove za starije osobe, sve isto. Ovo će proći, ovo je drugi val, rekao je predsjednik.

Na pitanje hoće li izaći na izbore odgovorio je: "Bute vidli". Poručio je da on nema favorita na ovim izborima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!