Milanović o Vučićevu prijedlogu: Besposlen pop i jariće krsti

20:31 / 13.09.2021.

Autor: V.K/Hina/HRT

Obilježavanje Rujanskih odluka

Obilježavanje Rujanskih odluka

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Poslovicom "Besposlen pop i jariće krsti", predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak navečer u Pazinu komentirao je prijedlog srbijanskog kolege po dužnosti Aleksandra Vučića da svi Srbi u svijetu 15. rujna izvjese srpske zastave.

U Pazinu na obilježavanju Rujanskih odluka i 40. obljetnice izgradnje Spomen doma sjedinjenja i slobode, Milanović je odgovorio na pitanje o Vučićevu pozivu narodu Srbije i svih Srba širom svijeta da na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave istaknu srpsku zastavu.

- Stvarno ne mogu vjerovati da u Srbiji nemaju važnijeg i pametnijeg posla, poput ekonomskog razvoja države u kojem Srbija zaostaje, a Hrvatska ne napreduje kako bi trebala, rekao je Milanović.

Smatra da na tu provokaciju ne treba reagirati.

- Na to se očekuje valjda da svatko od nas reagira nekakvom svojom ekvivalentnom mjerom, i onda imamo nešto na čemu Vučić živi već 20-30 godina, rekao je.

- Kao relativno mlad čovjek puno je još godina pred njim, smišlja šta će raditi, pa onda smišlja ovakve zabavne sitnice. Jednom riječju, bez veze, istaknuo je Milanović.

Kad je riječ o Srbima u Hrvatskoj, Milanović je rekao neka ljudi sami procijene koji su pravi motivi tog poziva.

- Tako se ne gradi jedna jaka, utjecajna i moćna država, kazao je Milanović.

Upitan smatra li posjet patrijarha Profirija Jasenovcu provokacijom kazao je da ne zna što bi na to rekao i dodao kako je on s njim imao dobar odnos.

- S njim sam imao relativno korektan odnos dok je bio metropolit zagrebačko-ljubljanski. Moja prethodnica Kolinda Grabar Kitarović je na zid ureda stavila repliku ikone koju je dobila od Porfirija, rekao je.

- Ona je i sada na zidu, ja to nisam micao, rekao je Milanović i nada se da je i neće morati micati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!