Milanović očekuje da sve članice EU-a priznaju neovisnost Kosova

07.03.2023.

13:17

Autor: HRT/V.G./Hina

Predsjednik Milanović primio Doniku Gërvalla-Schwartz

Predsjednik Milanović primio Doniku Gërvalla-Schwartz

Foto: Filip Glas / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas Doniku Gërvalla-Schwartz, potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosova koja boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Na sastanku u Uredu Predsjednika Republike, predsjednik Milanović i ministrica Gërvalla-Schwartz, razgovarali su o bilateralnim odnosima Hrvatske i Kosova, aktualnom planu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, članstvu Kosova u Ujedinjenim narodima i ostalim međunarodnim organizacijama te o euroatlantskim perspektivama Kosova.

Predsjednik Milanović potvrdio je ministrici Gërvalla-Schwartz, da je Kosovo uvijek imalo i može nadalje računati na čvrstu podršku Republike Hrvatske kada je riječ o međunarodnoj afirmaciji kosovske neovisnosti te euroatlantskim perspektivama Kosova. Očekujemo da sve članice Europske unije priznaju neovisnost Kosova, poručio je predsjednik Milanović.

Isto tako, pozdravio je napore koji idu u smjeru normalizacije odnosa između Kosova i Srbije što bi osiguralo dugoročnu stabilnost u jugoistočnoj Europi i osigurala europsku perspektivu cijeloj regiji.

Uz potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosova bili su veleposlanik Republike Kosova u Republici Hrvatskoj Martin Berishaj, zamjenik ministrice vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosova Kreshnik Ahmeti, politički savjetnik Shpetim Hajdaraj i osobna tajnica Besiana Havolli.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku su bili veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Kosovo Danijela Barišić, pročelnik Kabineta predsjednika Republike Bartol Šimunić, savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, savjetnik Predsjednika za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i tajnik Kabineta za vanjsku i europsku politiku u Uredu predsjednika Republike Ivan Mutavdžić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!