14:28 / 16.07.2020.

Autor: HRT

Milanović: Očekujem jasniji okvir djelovanja Nacionalnog stožera

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je kako je za jasnije i točnije pravne okvire u vezi s djelovanjem Nacionalnog stožera civilne zaštite.
Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je kako je za jasnije i točnije pravne okvire u vezi s djelovanjem Nacionalnog stožera civilne zaštite. Izjavio je to na zajedničkoj konferenciji za novinare s Andrejem Plenkovićem, nakon što je Andreju Plenkoviću ponudio mandat za sastavljanje nove vlade.

Plenković dobio drugi mandat 

Milanović je kazao kako očekuje jasnije i točnije pravne okvire sa stajališta Ustava u kojima djeluje Nacionalni stožer civilne zaštite, poput definiranja ovlasti za donošenje mjera i rokova u kojima takav režim vrijedi, a postojeći zakonski okvir nije taj.

- To se može riješiti tako da Vlada ili većina u Saboru predloži prema Članku 17. Ustava na određeno vrijeme određenu razinu suspenzije ljudskih prava u slučajima kakav je ovaj. Na taj način imamo čistiju pravnu situaciju, uređenija smo država, znamo što se i na koje vrijeme može. Takva odluka bi naprosto pravni režim u kojem živimo učinila potpuno čistim i olakšala Vladi posao da to radi. Pozivam sve saborske zastupnike da takav prijedlog, ukoliko dođe do njega, podrže, dodao je.

Obraćajući se novinarima kazao je da ih pola nosi zaštitne maske, neki ne nose, a neki je nose krivo.

- Ovo je zatvoreni prostor i ne razlikuje se od onih kojima je po odlukama Nacionalnog stožera obavezno nositi maske. Postoji li pravna osnova da nas se kazni? Govorim o tome, o pravnom redu. Možda cjepidlačim, ali taj Stožer će moći davati izvršna naređenja, inače on nema smisla. Bit ćemo ozbiljniji kao pravni poredak. Moja ideja je dobronamjerna. Ne vidim sebe osobno nigdje u tome. Ja cjepidlačim na ovakav način, kazao je predsjednik Milanović.

Davor Božinović rekao je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentira izjavu predsjednika Milanovića koji se osvrnuo na rad stožera i obvezu nošenja maski za lice, "kako poanta nije u kaznama i sankcioniranju već da u ovo ljetno vrijeme kad očekujemo manje problema nego na jesen, kroz ovu vrstu komunikacije educiramo građane o potrebi, korisnosti i nužnosti zaštitnih maski". Dodao je da njihove povratne informacije govore da se građani toga pridržavaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!