15:27 / 23.11.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Milanović odlikovao ratne izvjestitelje Žarka Plevnika i posmrtno Željka Ružičića

Izvjestitelji su odlikovani Redom hrvatskog trolista

Izvjestitelji su odlikovani Redom hrvatskog trolista

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je ratne izvjestitelje iz Domovinskog rata Žarka Plevnika i posmrtno Željka Ružičića Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u Domovinskom ratu i izravnoj ratnoj opasnosti.

- Moja je čast dodijeliti ova odlikovanja, rekao je predsjednik Milanović u utorak prilikom uručenja istaknuvši kako su novinari odigrali vrlo važnu ulogu za vrijeme Domovinskog rata.


- To je bilo grozno vrijeme i vrijeme zla. Novinari su u takvim sukobima na neki način 'sjedeća meta', istaknuo je hrvatski predsjednik.


Dodao je i kako je tada bilo jako opasno biti novinar i izvještavati s kriznih područja i bojišta.


Vidjeli smo što se događalo i koliko je ljudi nastradalo zato da bi informacija doprla do javnosti. Tada, u vrijeme kada je Hrvatska branjena 1991. godine, to je bilo jako važno jer istina se teško probijala, poručio je Milanović.


Plevnik: Naše je oružje bilo slika i riječ


Na odlikovanjima je zahvalio Žarko Plevnik koji je istaknuo da to nije priznanje samo njemu već i brojnim njegovim kolegicama i kolegama koji su se kao profesionalci odazvali obrani domovine. 


- Mi nismo imali oružje već su naše oružje bili slika i riječ, oružje koje je itekako pridonijelo internacionalizaciji agresije na Republiku Hrvatsku i hrvatski narod, rekao je.


Posmrtno odlikovanje dodijeljeno Željku Ružičiću preuzela je njegova supruga Ankica Ružičić, uz koju je bio sin Ivica Ružičić.


Na svečanosti uručenja odlikovanja ratnim izvjestitelja bili su i predstavnici Zbora ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-a, predsjednik Marinko Ćavar, dopredsjednik Zdravko Fuček, članovi Upravnog odbora Zbora Petar Granić, Dragica Lemešić, Zlatko Mehun, Verica Mađer, Dubravka Vukoja, Marija Petrinović i Božidar Pipunić, članovi Nadzornog odbora Marija Dujmić i Davor Iljadica, tajnik Zbora Branko Pek, članovi Rene Babić i Dino Tomaš te predlagatelj odlikovanja Zlatko Dernaj.


Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, navodi se u priopćenju Ureda predsjednika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!