Milanović podržao "Zagreb project"

13:41 / 19.05.2022.

Autor: M.Š./HRT

Zoran Milanović i predstavnici "Zagreb projecta"

Zoran Milanović i predstavnici "Zagreb projecta"

Foto: Ured predsjednika / HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas u Uredu predsjednika Republike s autorima međunarodnog interdisciplinarnog projekta "Zagreb project" posvećenog izradi znanstveno-stručnih smjernica za obnovu potresom pogođenih područja u Zagrebu.

Iza projekta stoje Švicarski savezni institut za tehnologiju (EPFL) iz Lozane i Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu čiji su predstavnici i predstavili "Zagreb project" predsjedniku Milanoviću.

Idejni začetnik projekta je Igor Tomić, doktorand na Katedri za potresno inženjerstvo i dinamiku konstrukcija Švicarskog saveznog instituta za tehnologiju u Lozani koji je pojasnio kako se nakon potresa u Zagrebu obratio svojim kolegama, dvadesetorici stručnjaka za potresno inženjerstvo, koji su iskazali želju uključiti se.

Obratili su se zatim i profesoru Josipu Ataliću s Građevinskog fakulteta, koji je vodio volontere na potresom pogođenim područjima, te su zajedno krenuli s izradom projektnog prijedloga.

Njihova suradnja na "Zagreb projectu" trebala bi rezultirati znanstvenim i stručnim smjernicama za obnovu nakon potresom, pri čemu bi te smjernice trebale osigurati jeftiniju i kvalitetniju obnovu.

Smjernice bi trebale biti posebno važne za obnovu središta Zagreba budući da su se stručnjaci EPFL-a specijalizirali za obnovu povijesnih i kulturnih građevina.

 Kako bi projekt ostvarili planiraju zatražiti financijsku pomoć od švicarskih i fondova Europske unije, objasnili su na sastanku.

Predsjednik Milanović dao je potporu njihovom projektu.

Osim Igora Tomića, na sastanku u Uredu predsjednika Republike bili su profesori Zavoda za tehničku mehaniku Građevinskog fakulteta u Zagrebu Josip Atalić i Mario Uroš te voditeljica Laboratorija za potresno inženjerstvo i dinamiku konstrukcija Švicarskog saveznog instituta za tehnologiju u Lausannei Katrin Beyer.

Uz predsjednika Milanovića bili su posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić i pomoćnica savjetnika Predsjednika za ekonomiju Martina Ciglević, izvijestili su iz Ureda predsjednika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!