20:12 / 18.05.2020.

Autor: HRT/Hina

Milanović podsjetio na godišnjicu Rimskih ugovora

Foto: Ziga Zivulovic jr/PIXSELL

Foto: Ziga Zivulovic jr/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Milanović je podsjetio da je na današnji dan 1941. Ante Pavelić potpisivanjem Rimskih ugovora izručio Dalmaciju fašističkoj Italiji, i s njom gotovo 400 tisuća Hrvata.
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović na svojem je Facebook profilu u ponedjeljak, uz poruku "Da se ne zaboravi", podsjetio kako je na današnji dan 1941. Ante Pavelić potpisivanjem Rimskih ugovora izručio Dalmaciju fašističkoj Italiji, i s njom gotovo 400 tisuća Hrvata.

"Da se ne zaboravi. Na današnji dan 1941. Ante Pavelić je Rimskim ugovorima izručio Mussoliniju najveći dio Dalmacije, u kojem je živjelo skoro 400.000 Hrvata. Svečanom činu potpisivanja u rimskoj Palazzo Venezia nazočila je cijela ustaška vlada. Da se ne bi mislilo kako je to bio samo vješt taktički manevar, po jačemu iznuđeni predračun, uz namjeru da se u prvom trenutku talijanske slabosti računi izravnaju u našu korist, svjedoče dokumenti o Pavelićevim (još galantnijim u korist fašista) izdajničkim naumima iz 1927. Punu godinu dana prije atentata na Stjepana Radića i poslanike HSS-a u Beogradu. Konstanta u misli i nedjelu. Da se ne zaboravi...", stoji u Milanovićevoj objavi.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!