Milanović pokrenuo postupak za razrješenje ravnatelja VSOA-e

22.09.2022.

15:45

Autor: M.Š./HRT

Predsjednik Zoran Milanović

Predsjednik Zoran Milanović

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Iz Ureda predsjednika Zorana Milanovića stiglo je priopćenje o pokretanju postupka za smjenu na vrhu Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. 

- Nakon što je dobio izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) od 19. rujna 2022. godine, a zbog opsega i težine povreda navedenih u izvješću, predsjednik Republike Zoran Milanović stava je kako ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje agencije, ne može više obavljati tu dužnost.

Predsjednik Milanović stoga je uputio dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za razrješenje general-bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja VSOA-e.

Predsjednik Milanović postupak je pokrenuo u skladu s čl. 66. st. 5. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske u kojemu stoji kako "postupak za razrješenje ravnatelja sigurnosno-obavještajnih agencija mogu pokrenuti predsjednik Republike, predsjednik Vlade i Hrvatski sabor", stoji u priopćenju.

Reakcija iz Vlade

Glasnogovornik Vlade pak poručuje da premijer Andrej Plenković još nije vidio Izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost o izvanrednom stručnom nadzoru Vojne sigurnosno-obavještajne agencije jer je u SAD-u.

Stajalište je Vlade da sve počinitelje nezakonitih radnji treba sankcionirati.

O Izvješću i prijedlogu predsjednika Republike očitovat će se idućeg tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!