14:49 / 01.10.2020.

Autor: Hina/HRT

Milanović: Pompeo će nam probati uvaliti američke avione

Foto: ilustracija, REUTERS

Foto: ilustracija, REUTERS

Foto: - / REUTERS

Sad kad su ponude otvorene, evo ti njih dva tjedna prije američkih izbora, rekao je Milanović.
Američki državni tajnik Mike Pompeo stiže u posjet Hrvatskoj kako bi joj probao uvaliti F-16, izjavio je predsjednik Zoran Milanović. Ponovio je da bi američka ponuda u drugim okolnostima bila prioritet, ali će u ovom slučaju odluka o nabavki borbenih zrakoplova biti politička.

- Četiri ponude za borbene zrakoplove
- VIDEO: Simulacija vožnje borbenim F-16

- Dolazi probati uvaliti američke avione. To kažem ja koji sam rekao da bi američka roba trebala biti prioritet. Sad dolazi u vrijeme kad su već praktički otvorene ponude. Po meni s njima nitko o tome ne bi smio razgovarati, to je vrsta pritiska. Sad kad su ponude otvorene, evo ti njih dva tjedna prije američkih izbora, rekao je Milanović komentirajući dolazak Pompea u petak u Dubrovnik. Dodao je da se taj posjet trebao prije dogoditi.

- Tabak u DJH: O postupku nabave vojnih aviona malo se zna 
- Novi članovi Povjerenstva za nabavu borbenih aviona

Hrvatska kupuje 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude. SAD nudi novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30. Švedska i Izrael nisu u NATO-u, a Milanović je rekao da se protivi tome da se razmatraju ponude zemalja koje nisu članice NATO-a.

Prošle godine propala je kupnja rabljenih izraelskih F-16 Baracka pošto Washington nije odobrio Izraelu njihovu prodaju Hrvatskoj. Na dnevnom redu sastanka u Dubrovniku mogle bi se naći i tema 5G mreže, jer američku stranu brine širenje kineskog utjecaja i sudjelovanje Huaweija u izgradnjama 5G internetskih mreža u svijetu.Milanović je odgovarao na pitanja novinara nakon komemoracije u povodu 78. godišnjice talijansko-četničkog zločina nad mještanima Gata i okolnih poljičkih sela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!