Milanović poslao poruku Miloradu Pupovcu

01.05.2023.

Zadnja izmjena 15:35

Autor: Hina/HRT/A.S.

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je najavljeno povećanje plaća od 1. siječnja, istaknuvši da je dobro primiti veću plaću, ali da je rješenje poreznog rasterećenja u smanjivanju mirovinskih doprinosa kratkovidan potez, imao je i poruku za Milorada Pupovca.

- Dobro je primiti malo veću plaću, posebno s obzirom na rast cijena hrane, jer hrana u budžetima velike većine ljudi čini veliki udio. Jedino, što naravno, gdje god odrežeš, negdje će faliti u nekom trenutku, rekao je Milanović u izjavi novinarima na proslavi Praznika rada u Tvornici kulture. 

Osvrnuo se na najavu ministra rada i mirovinskog sustava, da će porezno rasterećenje ići u smjeru smanjenja mirovinskih doprinosa.

Smanjivati mirovinske doprinose u situaciji u kojoj je prosječna mirovina preniska u postotku na prosječnu plaću, to je isto kratkovidan potez, istaknuo je Milanović.

Komentirao je i položaj stranih radnika, istaknuvši da nije riječ o optužbama za one koji se bogate na njima, nego o tome da bi strani radnici trebali imati ista prava kao i hrvatski. 

Predsjednik Republike osvrnuo se na nedjeljni posjet predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić te ustvrdio da je ona došla na skupštinu Srpskog narodnog vijeća (SNV), koji nije reprezentativna ustanova, odnosno koji ne predstavlja Srbe u Hrvatskoj.

Radio sam i surađivao s ljudima iz te udruge godinama, ali to nije reprezentativna ustanova, oni ne predstavljaju Srbe u Hrvatskoj. To je naprosto prevara, rekao je.

Istaknuo je da je u 12. izbornoj jedinici, od ukupnog broja pripadnika srpske manjine, glasovalo (samo) njih 13 tisuća, a 10 tisuća glasova otišlo je zastupniku srpske nacionalne manjine i predsjedniku SNV-a Miloradu Pupovcu. 

- Koliki je to postotak? To je kao da je za mene kao predsjednika Hrvatske, za mene je glasalo preko milijun ljudi, što mi se čini kao neki minimum, a recimo red veličine, to je kao da je za mene u Hrvatskoj glasalo 170, 180 tisuća ljudi, to je jako tanka priča, istaknuo je Milanović i poručio Pupovcu da nije pravi predstavnik Srba u Hrvatskoj.

- Želiš partnerstvo, onda dobro, predstavljaš se kao predstavnik Srba, nisi to, to sam puno više ja nego ti, ali samo budi pristojan, poručio mu je i dodao da mu je dosta više Pupovčeva lupetanja u Hrvatskom saboru.

- Užasna nesigurnost, gomila netočnosti, broj stradalih u Jasenovcu, etničko čišćenje, to slušamo od Pupovca u Saboru. Mene to smeta, ako mene to smeta, onda smeta svakog prosječnog, liberalnog Hrvata, a takva je većina, rekao je dodavši da su to gluposti, a Pupovcu poručio da više ne lupeta.

Milanović je u ponedjeljak sudjelovao na 28. obljetnici VRO Bljesak u Okučanima, gdje nije davao izjave. U Zagrebu je pak istaknuo da je važno sjećati se i cijelo vrijeme ponavljati neke stvari.

- Ne da se nemamo čega stidjeti, Hrvatska je na nevjerojatan način preživjela i dobila taj rat. Zahvaljujući malom broju pravih i hrabrih ljudi, rekao je.

Smatra da je Hrvatska platila golemu cijenu, bez ičije pomoći, a da su oni koji nam se čestu prikazuju ili koji su se prikazivali kao prijatelji, bili u najboljem slučaju poluzainteresirani promatrači ili poluopstruktori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!