Milanović pozdravio namjeru nagrađenih učenika da u Hrvatskoj pridonesu znanosti

01.02.2022.

12:37

Autor: V.G./HRT/Hina

Zoran Milanović primio nagrađene učenike

Zoran Milanović primio nagrađene učenike

Foto: Marko Beljan / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović primio je u utorak nagrađene učenike na 18. Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (International Junior Science Olympiad - IJSO) i njihove mentore, a pozdravio je namjeru učenika da ostanu u Hrvatskoj i pridonesu razvoju znanosti.

Učenici, osvajači medalja na Olimpijadi mladih, izvijestili su predsjednika Milanovića o Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih, a razgovarali su i o svojim planovima daljnjeg školovanja, pri čemu su svi najavili kako žele studirati u Hrvatskoj.

Predsjednik Milanović podržao ih je u namjeri da ostanu u Hrvatskoj i svojim znanjima pridonesu razvoju znanosti, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika.

Olimpijada mladih se održala u hibridnom obliku od 12. do 21. prosinca 2021. u organizaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata, a na natjecanju je sudjelovalo 290 učenika iz 59 država. Sudionici natjecanja su zadatke rješavali u svojim matičnim državama. Učenici iz Hrvatske osvojili su dvije srebrne i četiri brončane medalje.

Dobitnici srebrne medalje su: Karlo Ahel iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci i Roko Marić iz XV. gimnazije u Zagrebu, a brončane Ema Novak iz Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, Kim Radešić iz Gimnazije Pula u Puli, Luka Duplančić iz XV. gimnazije u Zagrebu i Karlo Domijan iz prve Sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci.

Učenici su se za natjecanje pripremali na Kemijskom, Fizičkom i Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, a mentori koji su sudjelovali u odabiru i pripremama učenika, te pripremi laboratorija i prijevodima zadataka na natjecanju djelatnici su Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Tajana Begović, Danijel Namjesnik, Andreja Lucić, Petra Cvjetko, Karolina Matejak Cvenić i Krešo Zadro.

U izvedbi natjecanja i organizaciji slobodnog vremena učenika mentorima su pomagali i studenti PMF-a, a sudjelovanje na Olimpijadi financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, rečeno je na sastanku.

Uz učenike, osvajače medalja na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih, bili su njihovi mentori Krešo Zadro, Andreja Lucić i Tajana Begović, a uz predsjednika Milanovića na sastanku je bio posebni savjetnik predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!