Milanović pozvao banke da ponude jednogodišnji moratorij na kredite

16:19 / 15.04.2020.

Autor: V.K./Hina

Foto:Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto:Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović pozvao je banke da ponude moratorij na 12 mjeseci, bez obračuna kamata.
Predsjednik Republike Zoran Milanović pozvao je banke da ponude moratorij na 12 mjeseci, bez obračuna kamata, radnicima, samozaposlenima, obrtnicima i mikro poduzetnicima koji su pogođeni krizom izazvanom pandemijom koronavirusa i to po jasno utvrđenim kriterijima.

-
Budući da navedene kategorije dužnika u normalnim uvjetima poslovanja najurednije izvršavaju svoje obveze prema bankama te da je u navedenom razdoblju HNB 'olabavio' supervizorske mjere spram bankarskog sektora, ovaj potez pokazao bi kako banke aktivno sudjeluju u procesu očuvanja ekonomske aktivnosti, napisao je Milanović u objavi na svom Facebook profilu.

Predsjednik pritom napominje da banke sada nude uobičajeni moratorij, kao da je situacija normalna, koji nije olakšanje za dužnike.

- Moratorij kakav banke sada nude, u kojemu se obračunavaju kamate, nije nikakvo olakšanje za dužnike, nego je to naprotiv u konačnici povećanje ukupnih kreditnih obveza, a pritom se još mora platiti i solemnizacija, napominje.

U budućnosti će banke, nastavlja Milanović, uslijed faze poticanja ekonomije i rasta kreditiranja, moći nadoknaditi eventualne gubitke koje će pretrpjeti zbog sudjelovanja u procesu očuvanja ekonomske aktivnosti.

- U tome duhu, pozivam banke da svoje ponude moratorija prilagode vremenu i trenutku u kojemu živimo, stoji na kraju objave hrvatskog predsjednika na Facebooku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!