Milanović pozvao Plenkovića da nastave razgovore o veleposlanicima

25.08.2023.

16:51

Autor: P.F./HRT

Milanović s veleposlanicima, generalnim konzulima, konzulima i vojnim izaslanicima RH

Milanović s veleposlanicima, generalnim konzulima, konzulima i vojnim izaslanicima RH

Foto: Ured predsjednika / RH

Predsjednik Zoran Milanović pozvao je premijera Andreja Plenkovića da već idućeg tjedna nastave razgovore o imenovanju veleposlanika, priopćio je Pantovčak, dan nakon što je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao da je Vladin prijedlog "na predsjednikovom stolu".


Predsjednik i Vlada, koji suodlučuju o imenovanju veleposlanika, međusobno se optužuju što su već dulje prazna neka veleposlanička mjesta, uključujući ona u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Vatikanu.

Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se u Uredu predsjednika Republike s veleposlanicima, generalnim konzulima, konzulima i vojnim izaslanicima Republike Hrvatske koji sudjeluju na redovitoj godišnjoj konferenciji hrvatskih diplomata u Zagrebu. Predsjednik Milanović prenio im je svoje stavove vezane uz vanjsku politiku s naglaskom na odnose sa susjednim državama.

Predsjednik Republike Zoran Milanović istaknuo je kako su njemu u fokusu upravo odnosi sa susjednim državama jer je politička i gospodarska stabilnost u hrvatskom okruženju jako važna i za Hrvatsku kojoj treba, kako je rekao, mir, red i predvidivost. Hrvatska bi trebala imati veći utjecaj na poboljšanje situacije u regiji jugoistočne Europe u kojoj se situacija u proteklih godinu dana nije promijenila na bolje, smatra predsjednik Milanović. Posebno je istaknuo važnost uspostave stabilnosti u susjednoj Bosni i Hercegovini, naglasio odlične odnose koje Hrvatska zadnjih godina ima sa Slovenijom te konstatirao kako suradnja sa Srbijom i dalje ide teško, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Nakon sastanka predsjednik Republike u priopćenju je pozvao premijera da nastave konzultacije i razgovore o imenovanju veleposlanika, generalnih konzula i konzula.

Milanović smatra kako je to jedini način da se usuglase i dogovore potrebna imenovanja.

Navodi se da je Ured predsjednika spreman nastaviti razgovore već idućega tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!