Milanović: Predsjednik je vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske uvijek

16:16 / 29.04.2021.

Autor: V.G./HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović u Borovu je položio vijenac kod Spomen-obilježja poginulim redarstvenicima uoči 30. obljetnice pogibije 12 redarstvenika, nakon čega je dao izjavu za medije.

Upitan o odluci vezano za obljetnicu Bljeska u Okučanima, rekao je kako je govorio o zapovjednicima i rekao kako oni koji će biti s njime neće s Plenkovićem. 

- To su zapovjednici rodova, nek visok generali, svi koji su bili sudionici te akcije, tu će biti Kruljac, Luka Džanko, to će biti moje izaslanstvo.Tko će biti s Plenkovićem, ne znam, ali oni neće, bit će sa mnom na polaganju vijenaca u Okučanima. Odredio sam to u formi usmene zapovijedi.

- Tako je uvijek, osim kad poneki ministar ponekad dobije napad od tablete za hrabrost, kad mu šef dolazi u Vinkovce, a upravo smo se razišli kao prijatelji ja i ministar, ali s ministrom ja neću polemizirati. Hrvatska nikad nije bila u ratu. Predsjednik je vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske uvijek, ne u ratu, jer Hrvatska nikad nije bila u ratu, Tuđman nikad nije proglasio ratno stanje prema tome nikada nije mogao zapovijedati, sve drugo je naspretan i traljav pokušaj kako to ministri znaju raditi. Treba pogledati što je 2015. Šeks govorio o ovlastima predsjednika kad je riječ o zapovijedanju, otprilike je rekao da predsjednica može dovesti tenkove na Markov trg, što naravno ne može. O tome će ovih dana više govoriti Lozančić, rekao je predsjednik.

- Sad su lokalni izbori, svi su sad jako hrabri, ali ministar će se morati ponašati kao običan ministar. Meni je jako ugodno u društvu ministra Banožića, planirali  smo zajedno ići na streljanu isprobati hrvatsko oružje. Inače to ne radim. Ali on se ne može iskobeljati tom pritisku, rekao je govoreći o izjavi ministra Banožića koji je rekao da predsjednik ne može izdati naredbu vezano za odlazak vojske na obljetnicu.

- Ja jako pazim što govorim. Nisam previše suzdržan, ali kad promislim nešto kažem. Predsjednik je zapovjednik vojske i vojska će biti uz predsjednika, ovako bez oružja na ulici. A on neka zajedno s HDZ-ovcima raspolaže i donosi odluke o oružanim snagama kad u nekim lokalnim izborima treba koristiti vojne vojne bagere da se gradi neki vrtić. To se radi naime, ja na to ne reagiram jer to je ispod razine predsjednika. Ministar neka razmisli što radi njegov premijer, kako ga maltretira, devalvira. Već mjesecima ne donosi odluku o avionima. Očito ministar na to nema nikakav utjecaj, moj ministar Kotromanović već bi dao ostavku, rekao je Milanović dodajući da s njim u Okučane dolazi vojni vrh, a ne profesionalni vojnici.

Komentirao je i otvoreno pismo koje potpisuje Stevo Culej u kojemu poziva Državni vrh na zajedništvo u Okučanima.

- Kad je Culej uzeo ravnotežu, jasno je svima koliko je sati. To je pismo Plenkoviću.  Može biti samo jedan vrhovni zapovjednik, u protivnom mijenjajte Ustav. Vrhovni zapovjednik je civil, ali moraju postojati i civili koji kontroliraju vrhovnog zapovjednika.

- Danas sam ovdje i htio sam se domaćinski naći s načelnikom ove općine, ne znam kako se zove, iz SDSS-a je. Zamolio sam savjetnicu da ga kontaktira da dođem na kavu.  Na kavi, ne da on dolazi ovdje. Onda je nastupila agonija, panično je krenuo izbjegavati sastanak, mora na konzultacije, na kraju je javioda  on danas ne može primiti predsjednika. Sada je negdje iza roleta, ja ga pozdravljam. Došao sam ga pitati što ima s pravima Srba i ćirilicom ovdje, rekao je Milanović.

- Kako sam se ja borio za prava Srba, tako sam sad htio pitati o spomeniku na groblju u Borovu koje provocira i vrijeđa ljude. Pupovac mi je danas poručio da se dodvoravam desnici, a nema veće dodvornice u hrvatskoj povijesti. Ja se ne dodvoravam, ja razgovaram. Ako vojvođanski Hrvatski gledaju, ovo možda izvuku poruku kako se trebaju ponašati preko, rekao je predsjednik.

Kaže kako je bio prestrpljiv prema nekim ljudima koji su se pokazali kao licemjerni.

- Pitajte Milana Stojadinovića (predsjednik je još jučer tako nazvao premijera Plenkovića, op. a.) što je mislio kad je rekao da su me u Bruxellesu zapamtili po kolonama rabljenih automobila. Ja sam imao jedan rabljeni automobil, istaknuo je Milanović dodajući kako je ipak na vozilo imao garanciju.

Novinari su ga upitali zašto Plenkovića uspoređuje s Stojadinovićem.

- To je isti stil, pogledajte malo njihove govore. To su mustre svoje vrste. Pašić je drugo, to je vrhunski političar bio, srpski, ali vrhunski. Nisam rekao da je Hitler, to nije. Milan Stojadinović, Mička, vojvoda od Čačka. Što je tu loše? A takve usporedbe bude interes, rekao je Milanović i nastavio:

- Ja neću novinare pitati zašto gledaju u mobitel tijekom izjave. Pa sigurno dobivate inpute iz redakcija. Sigurno ne guglate na eKupi. A takva usporedba budi interes za čitanjem i analizom među ljudima, rekao je Milanović.

Tvrdi da ima razumijevanja za probleme s cijepljenjem, ali...

- Zar mi nismo pobijedili koronu prošlo ljeto? Stižu još milijuni doza cjepiva. Pobjedit ćemo je opet. Uvijek je premijer taj koji je odgovoran, to je razina centralizacije moći, vlasti, utjecaja, klijentelizma kakvu Hrvatska nije imala nikad. Kad tako centraliziraš vlast, onda odgovaraš za sve, pa tako i za Gabrijelu Žalac, za svakoga odgovaraš. To je odgovornost od koje ne možeš pobjeći, kao ni od valstitih riječi. Kad Šeks kaže da predsjednica skoro tenkove može izvesti, onda to obvezuje. Ja sam se čuvao takvih riječi prije šest godina kada nisam ni sanjao da ću biti predsjednik, rekao je Milanović.

Novinare je zanimalo što kaže na optužbe da je u kampanji uoči izbora.

- U Borovu u kampanji? Za koga? Za Pupovca za Boga miloga?, rekao je predsjednik.


Kaže kako je predsjednik svih građana pa tako i hrvatskih Srba. Svi su glasali za mene, a ne za Pupovca.

- Premijer laže i priča o nekim rabljenim autima u Bruxellesu, a ja govorim o činjenicama. Za premijera smo dobili čovjeka koji je direktno s motokultivatora Tome Vinkovića sjeo za upravljač Ferrarija i fali mu nekoliko krugova. Činjenice su točne. Pitajte Plenkošenka što je mislio s tim rabljenim autima? Inače, za mene nitko ne pita u Bruxellesu jer su ti ljudi umrli, ja sam ondje radio prije 30 godina, rekao je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!