Milanović primio članove splitskoga Kulturno-umjetničkog društva Filip Dević

21.04.2023.

16:36

Autor: Hina/HRT/R.S.

Obilježavanje 50 godina ženske i 60 godina muške klape

Obilježavanje 50 godina ženske i 60 godina muške klape

Foto: Marko Beljan / Ured predsjednika RH

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je članove Kulturno umjetničkog društva željezničara Filip Dević iz Splita koji ove godine obilježavaju 50 godina ženske i 60 godina muške klape Filip Dević, priopćio je Ured predsjednika RH.


Galerija
Milanović i članovi splitskoga Kulturno-umjetničkog društva Filip Dević, Foto: Marko Beljan/Ured predsjednika RH
Milanović i članovi splitskoga Kulturno-umjetničkog društva Filip Dević, Foto: Marko Beljan/Ured predsjednika RH

Prilikom susreta predstavnici Kulturno umjetničkog društva željezničara iz Splita informirali su predsjednika Milanovića o počecima svojeg djelovanja kazavši kako je 1950. godine, kada je osnovano Društvo, u njemu djelovala dramska grupa, limena glazba, biciklistička sekcija, recitatorska sekcija, a da se krajem 50-ih godina osniva i folklorna sekcija i orkestar te veliki muški pjevački zbor.

Tijekom svih tih godina u Društvu je djelovalo desetak tisuća članova, a danas je oko 200 aktivnih, kazali su.

Muška klapa osnovana je početkom 60-ih, a ženska početkom 70-ih, a u veljači ove godine održali su svečani koncert u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Naveli su kako je ženska klapa stalni sudionik natjecateljskog dijela Festivala dalmatinskih klapa u Omišu kao i mnogih međunarodnih festivala. Predstavljajući mušku klapu istaknuli su kako je ona jedna od najstarijih aktivnih klapa koja se redovito sudjeluju na svim značajnijim susretima klapa.

Klapa nastupala u više europskih zemalja


Dobitnici su i brojnih priznanja od kojih se izdvajaju Nagrada Grada Splita i priznanje Festivala dalmatinskih klapa u Omišu za poseban doprinos razvoju dalmatinske klapske pjesme. Osim u domovini, klapa je nastupala u više europskih zemalja, te Australiji, Novom Zelandu i Sjedinjenim Državama.

U Uredu predsjednika Republike i ženska i muška klapa Filip Dević predstavile su se kratkim glazbenim nastupom tijekom kojeg su izveli poznate klapske skladbe. Pjevale su članice ženske klape Ivana Smoljanović, Anita Perković, Silvana Zelić, Deni Dmitrović, Vedrana Ugrin, Ivana Buljan, Jadranka Jerković, Jasminka Jurašin i Jasminka Najev te članovi muške klape Branko Tomić, Božo Roguljić, Denis Radić Lima, Edi Duplančić, Neno Grubić, Berislav Bralić, Toni Veldić, Damir Grubišić i Ivica Jaman.

Osim članica i članova klapa na susretu s predsjednikom Milanovićem bili su počasna predsjednica Društva Vesna Podlipec, predsjednik Društva Tonći Kovač, dopredsjednica Maja Frapporti Roglić i tajnik Ante Jukić.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!