Milanović primio "Goranske risove"

14:53 / 11.10.2021.

Autor: HRT/Hina/D.M.

Milanović primio "Goranske risove"

Milanović primio "Goranske risove"

Foto: Ured predsjednika / HTV

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u ponedjeljak predstavnike Kluba 138. brigade Hrvatske vojske "Goranski risovi" iz Delnica u povodu obilježavanja 30. obljetnice osnutka brigade, čijim je pripadnicima zahvalio na svemu što su učinili za Hrvatsku.

Brigada je osnovana u Delnicama 28. listopada 1991. i prvotni su sastav činile postrojbe ZNG-a s područja općina Delnice, Čabar i Vrbovsko, a u Domovinskome ratu poginulo je 15 i ranjeno 220 njezinih pripadnika.

Tradiciju brigade i sjećanje na njezin ratni put nastavlja Klub 138. brigade HV-a. Njegovi predstavnici predsjedniku Republike predstavili su ratni put brigade kroz koju je prošlo više od pet tisuća branitelja, većinom s područja Gorskog kotara, ali i iz Primorja, s Krka te iz Rijeke i Opatije.

Istaknuli su kako je zahvaljujući već njihovoj prvoj borbenoj akciji početkom studenoga 1991., odnosno oslobađanju svih vojnih objekata JNA u Delnicama, Hrvatska vojska došla do velike količine oružja i streljiva nužnih za obranu.

O "Goranskim risovima" u javnosti se malo zna


Brigada je na bojištu, prije svega ličkom, provela četiri godine, od osnivanja do studenoga 1995., a "Goranski risovi" svoj su doprinos dali i u oslobodilačkoj akciji "Oluja", u kojoj su djelovali zajedno s "Tigrovima".

- Iako je iza njih slavan ratni put, požalili su se predsjedniku Milanoviću kako su gotovo zaboravljeni kao brigada i da se o njima u javnosti jako malo zna. Kako bi očuvali sjećanje na postrojbu, Klub 138. brigade Hrvatske vojske "Goranski risovi" objavio je već dvije knjige koje detaljno i iscrpno obrađuju dane osnivanja postrojbe te potom i njzien ratni put vezan uz ličko bojište, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

Predsjednik Zoran Milanović zahvalio je pripadnicima brigade na svemu što su učinili za Hrvatsku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!