Milanović primio inicijatore i dobitnike priznanja u spomen na djecu poginulu u ratu

13:23 / 15.12.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Zoran Milanović i dobitnici priznanja Imperial

Zoran Milanović i dobitnici priznanja Imperial

Foto: Ured predsjednika RH / HRT

Predsjednik Zoran Milanović razgovarao je u srijedu u Uredu predsjednika RH s članovima Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije i učenicima, dobitnicima priznanja Imperial koje se dodjeljuje u spomen na djecu poginulu u Domovinskom ratu. 

Priznanje Imperial spomen je na poginulu djecu, civilne žrtve Domovinskog rata koje su ustanovile njihove majke u suradnji s Denisom Pavelom, dobitnikom državne nagrade za promicanje prava djeteta.

Dodjela prvog priznanja Imperial održana je na Svjetski dan djece 20. studenoga 2021. u Dubrovniku, a Udruga je najavila kako će se ubuduće dodjeljivati svake godine na taj dan.

Imperial je jedinstven način obilježavanja stradnja djece u Domovinskom ratu kojim poštujemo prošlost, ali gledamo u budućnost naše djece, objasnili su članovi Udruge i dodali kako žele da Imperial bude simbol ne samo stradanja, nego i ljubavi i pobjede.

Cilj je priznanja da se nagrade djeca za njihov rad i angažman, a ove godine priznanje su dobili učenik Osnovne škole Mokošica Josip Đurović, za volontiranje i sudjelovanje u humanitarnoj akciji Podijelimo radost Božića te promicanje ugleda škole i svoje zajednice; učenica Osnovne škole Montovijerna Bruna Stojanović, za promicanje ugleda škole i grada Dubrovnika te učenik Gimnazije Dubrovnik Filip Bašica, kao predsjednik Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske, za promicanje ugleda škole.

Predstavnici Udruge zahvalili su predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću na potpori koju je dao održavanju prve dodjele priznanja Imperial.

Predsjednik Milanović potvrdio je kako će i ubuduće imati njegovu potporu, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika RH.

Uz učenike, dobitnike priznanja Imperial, na sastanku su bile predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije Marija Lukšić i članica Udruge Ana Bokun te dobitnik nagrade Sabora RH za promicanje prava djeteta i dobitnik Velike nagrade Hrvatske sigurnosti 2021. godine, inicijator i idejni začetnik priznanja Imperial Denis Pavela i ravnateljica Osnovne škole Montovjerna Dubrovnik Lucija Vujica.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!