Milanović primio Udrugu radnika u zdravstvu Domovinskog rata

06.03.2023.

14:43

Autor: HRT/D.M./Hina

Milanović primio Udrugu radnika u zdravstvu Domovinskog rata

Milanović primio Udrugu radnika u zdravstvu Domovinskog rata

Foto: Ured predsjednika / HRT

Predsjednik Zoran Milanović razgovarao je u ponedjeljak s predstavnicima Hrvatske udruge medicinskih sestara/tehničara i drugih radnika u zdravstvu Domovinskog rata, osnovane s ciljem promicanja doprinosa medicinskih djelatnika u zbrinjavanju branitelja i stradalnika.

Predstavnici Udruge kazali su kako im je namjera svim medicinskim sestrama/tehničarima i drugim zdravstvenim radnicima Domovinskog rata dati snažnu podršku i zaštitu u ostvarivanju zasluženog statusa i zakonskog prava te razvijati i organizirati oblike zdravstvene skrbi za članove Udruge. 

Posebno su istaknuli potrebu promicanja istine o Domovinskom ratu i to kroz pisanje osobnih svjedočanstava, održavanje stručnih skupova, educiranje učenika i studenata o Domovinskom ratu, priopćio je Ured predsjednika. Planirane aktivnosti odnose se i na obilježavanje važnih datuma iz Domovinskog rata, suradnju s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i drugim institucijama te postavljanje spomen-obilježja na zdravstvene ustanove, odnosno bolnice koje su imale važnu ulogu u zbrinjavanju i liječenju branitelja.

Predsjednik Zoran Milanović podržao je aktivnosti Udruge, posebno želju da promiču istinu o Domovinskom ratu. Na žalost, danas je sve više lažnih tvrdnji o toj istini jer svi gledaju samo svoje interese. Zato je nužno pružiti otpor lažima tako da se govori istina, rekao je.

U Domovinskom ratu status hrvatskog branitelja ostvarilo je 5374 zdravstvenih djelatnika, od toga 795 liječnika i ostalih zdravstvenih VSS djelatnika, 228 medicinskih sestara i tehničara, 56 pomoćnih zdravstvenih djelatnika, 1295 ostalih djelatnika u zdravstvu. Temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji zdravstveni radnici mogu ostvariti isključivo status sudionika Domovinskog rata koji ne podrazumijeva materijalna prava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!