Milanović primio znanstvenike s Instituta Ruđer Bošković

08.07.2022.

14:04

Autor: V.K./HRT/Hina

Predsjednik sa znanstvenicima

Predsjednik sa znanstvenicima

Foto: Dario Andrišek / Ured predsjednika Republike Hrvatske

U povodu Nacionalnog dana Nikole Tesle - dana znanosti, tehnologije i inovacija, 10. srpnja, predsjednik Zoran Milanović primio je u petak znanstvenike s Instituta Ruđer Bošković koji su mu predstavili rezultate istraživanja o utjecaju mikroplastike u vodenim ekosustavima.

Predsjednik sa znanstvenicima

Predsjednik sa znanstvenicima

Foto: Dario Andrišek / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Voditeljice istraživanja Nives Matijaković Mlinarić i Jasminka Kontrec sa znanstvenim suradnicima Brankom Njegić Džakula i Damirom Kraljem s Instituta Ruđer Bošković, Atiđom Selmani s Instituta za farmaceutske znanosti Sveučilišta u Grazu i doktorandom Antunom Lovrom Brkićem s Instituta za fiziku iz Zagreba predstavili svoje inovativno istraživanje, priopćio je Ured PRH.

Rezultati do kojih su došli proučavajući interakcije čestica mikroplastike s kalcijevim karbonatom ukazuju na to da izloženost mikroplastike otopljenoj organskoj tvari koja je prisutna u vodenim ekosustavima pojačava ugradnju tako modificirane mikroplastike u kalcijev karbonat koji je glavna anorganska komponenta školjki, koralja i drugih vodenih organizama.

Naglasili su da što je dulje vremena plastika prisutna u vodenim sustavima, ona postaje opasnija te se iz primarnog oblika plastike poput vrećica ili plastičnih boca razgrađuje djelovanjima u prirodi u sekundarnu mikroplastiku, manje čestice koje ulaze u organizme.

Istraživanje je, kazali su, rađeno u sklopu projekta "Možemo li mora i oceane očistiti od mikroplastike koristeći inkapsulaciju kalcijevog karbonata" (Can we clean the oceans and seas from microplastic by using calcium carbonate encapsulation).

Financirali su ga Europski institut za inovacije i tehnologiju, EIT Klima - KIC Alumni program "Participativno dodjeljivanje bespovratnih sredstava" i projekt Hrvatske zaklade za znanost.

Rezultati istraživanja objavljeni su, kako se navodi, i u prestižnom znanstvenom časopisu "Environmental Chemistry Letters".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!