15:38 / 09.03.2020.

Autor: P.F./Hina

Milanović promaknuo Hranja u čin admirala i imenovao časnike

foto: HRT

foto: HRT

Foto: - / HRT

Milanović je odluku donio na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, a stupila je na snagu 5. ožujka.
Predsjednik Republike i vrhovnik zapovjednik Oružanih snaga (OS) RH Zoran Milanović donio je odluku o izvanrednom promicanju djelatnog admirala OS RH Roberta Hranja u čin admirala pomorstva, objavljeno je na internetskim stranicama Ureda predsjednika.

Milanović je odluku donio na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, a stupila je na snagu 5. ožujka.

Hranja je Milanović s 1. ožujka imenovao načelnikom Glavnog stožera OS RH.

Imenovani časnici na najviše vojne dužnosti u OS RH

Predsjednik Milanović donio je odluke o imenovanjima na najviše vojne dužnosti u OS RH, koja stupaju na snagu s 15. i 16. ožujka, izvijestilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Kadrovske promjene u Hrvatskoj vojsci uslijedile su nakon što je Milanović za novog načelnika Glavnog stožera Oružanih imenovao Roberta Hranja.

Milanović je, u skladu sa Zakonom o obrani i Zakonom o službi u OS RH, na prijedlog načelnika Glavnog stožera (GS) i uz suglasnost potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, donio odluke o imenovanjima zamjenika načelnika GS, direktora GS, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, načelnika stožera - zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske i zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a Vlada je imenovala novog glavnog inspektora obrane.

Novoimenovani generali i časnici imaju iskustvo iz Domovinskog rata, školovani su u inozemstvu, u SAD-u i Njemačkoj, a vojnu karijeru izgradili su u postrojbama Hrvatske vojske, ističe MORH.

S dužnosti glavnog inspektora obrane Vlada je razriješila general-bojnika Slavena Zdilara te je novim glavnim inspektorom obrane imenovan general-pukovnik Drago Matanović, dosadašnji zamjenik načelnika GS OS RH.

Zamjenikom načelnika GS OS imenovan je general-bojnik Siniša Jurković, dosadašnji zapovjednik Hrvatske kopnene vojske. Direktorom GS OS imenovan je brigadni general Ivica Olujić, dosadašnji vojni izaslanik Hrvatske u SAD-u.

Zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske imenovan je general-bojnik Boris Šerić, dosadašnji načelnik stožera - zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske.

Načelnikom stožera - zamjenikom zapovjednika Hrvatske kopnene vojske imenovan je brigadni general Tihomir Kundid, dosadašnji zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade.

Novim zapovjednikom Gardijske mehanizirane brigade imenovan je brigadir Dražen Ressler, dosadašnji načelnik Operativnog odjela u Stožera Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske.
foto: HRT

foto: HRT

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!