Milanović proziva zbog letjelice, Medved: Informacije DORH-a idućih dana

04.04.2022.

15:44

Autor: HRT

Zoran Milanović i Tomo Medved

Zoran Milanović i Tomo Medved

Foto: HTV / IMS

Predsjednik Republike Zoran Milanović ponovno je prozvao premijera i ministra obrane da manipuliraju podacima o padu besposadne letjelice na Zagreb, dok je ministar branitelja Tomo Medved ustvrdio da je riječ o specifičnom predmetu, o čemu će DORH objaviti informacije idućih dana.


- Ljudi koji su bezdušno manipulirali sad šute. I sada kažu: "Eto, to je sada stvar istrage". Zar nisu hrvatski narod i Zagrepčani zainteresirani da vide što je stvarno bilo? Je li to bio eksploziv, jer to se forenzički utvrdi relativno lako. Ali ne tako da netko tko je padao razred u srednjoj trgovačkoj o tome filozofira i pokazuje nekakve krhotine. To nije nikakav dokaz, rekao je Milanović, napomenuvši da je DORH tražio vještačenje i "on to formalno vodi od prvog trenutka".

Zaključio je da su informacije bile javne "dok se nije ustanovilo ono što vlastodršcima ne odgovara".

Ministar Tomo Medved rekao je novinarima kako je DORH tijelo koje koordinira sve aktivnosti u vezi pada letjelice u Zagrebu.

- Očekujem u narednim danima da će Državno odvjetništvo, zajedno sa svim sastavnicama koje provode istražne radnje u okviru svojih nadležnosti, izaći s cjelovitim nalazima provedenih istraga - rekao je, dodavši kako dalje ne bi kalkulirao.

Na pitanje kako komentira izjave predsjednika Milanovića da je vidio nalaz, zna što u njemu piše i ne izlazi s njime, te na pitanje je li moguće da on ne zna što u njemu piše, ministar Medved odgovara:

- Ono što ja imam i ono što znam bih zadržao za sebe. Ovdje govorimo o procesu koji je vrlo osjetljiv, procesu koji zahtijeva čitav spektar istražnih radnji koje su u velikoj mjeri provedene, neke od njih se još uvijek provode. I naglašavam - očekujem od Državnog odvjetništva, koje je jedino relevantno, sa svim sastavnicama koje provode istragu po njihovom nalogu, da će izaći pred hrvatsku javnost i dati cjelovitu informaciju o zaključcima nakon provedene istrage. Dalje od toga ne bih komentirao jer ne bi bilo odgovorno od mene. Naime, veliki dio detalja tih istražnih radnji su još uvijek u postupku - poručio je Medved.

Pogledajte izjave:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!